От БАСЕЙН ЗА БЕЛИ до БАСЕЙН ЗА ВСИЧКИ - РАЗВИТИЕ С ПРОБИВ



Ромските младежи, които бяха обект на дискриминация, приеха да се срещнат със собственика на #Aquabankya, където не бяха допуснати - по негова покана.

Ромската двойка запозна собственика с преживяването, чувствата си и унизението, на което бяха подложени от служители на обекта. Разказаха за специалното негативно отношение и ехидният опит за замазване на ситуацията. И всичко това заради тъмния цвят на кожата им.
От своя страна собственикът пое лична отговорност за случилото се. Извини се и изрази готовност да направи всичко необходимо, за да компенсира негативното им преживяване. Той сподели, че никога не е издавал формално или неформално заповед за ограничаването на достъпа на роми да басейна.
По време на срещата към разговора се присъедини и управителката. А конкретните служители, отговорни за случая, ги нямаше в обекта по време на срещата. Искрените опити на собственика да разплете ситуацията пред потърпевшите и тяхната непримиримост дадоха резултат.
Оказва се, че същият ден около обяд, след препълване на комплекса, е имало негласна уговорка между част от служителите да не се допускат роми. Това сложи точка на въпроса имало ли е дискриминация.
Собственикът няколко пъти обясни, че е засрамен и цялата ситуация го кара да потъне вдън земя (буквално бяха думите му). Заяви готовност да понесе последствията, въпреки че той лично не е извършил нищо.
Ромските младежи дадоха да се разбере, че нищо не може да оправдае случилото се и да изтрие преживяването им. Обясниха, че те приеха да се срещнат, за да покажат, че ромите имат достойнство. Приеха извиненията с уговорката, че това не променя обстоятелствата, но го правят за другите, които също могат да бъдат обект на дискриминация.
В този ред на мисли, добре е да се разсеят всякакви слухове и съмнения, които се чуха, откакто случаят доби популярност:
Никой не преследва финансови цели!
Никой няма партийни цели за постигане!
На никого не е плащано от друг басейн за антиреклама!
Никой не се прави на интересен и не търси внимание!
Няма нищо целенасочено!
Но има ЕДНА точка за социалната справедливост, защита ня правата на човека и граждански права в България.
Развитието на ситуацията е безспорен ПРОБИВ. Може да звучи крайно оптимистично, но е сигнал и за промяна на нагласите на част от българските предприемачи - тромав и труден процес. Чест прави на собственика, че застана засрамен лице в лице с потърпевшите и не омаловажи чувствата и преживяното от тях, или да се опита да ги подкупи. Историята познава и такива опити.
Изводът: Има смисъл да реагирате, когато сте онеправдани. Уви, българските институции в този си вид не могат да са Ви добър съюзник. Всичко е във Вашите ръце. Имайте смелостта да разкажете на повече хора за сблъсъка Ви с различти форми на дискриминация, колкото срамно и уязвявящо да е за Вас.
23 юли 2023
БАСЕЙН ЗА БЕЛИ - серия поредна от бизнес туризма по български
Млада двойка днес решава да се разхлади в един от най-прословутите плаж-басейни до столицата - Aquabankya. Заедно с друго приятелско семейство с дете на годинка се нареждат на опашката пред входа. Още при появата им, охранител-билетопродавач се насочва към тях, за да им каже, че няма места. Казва го само на тях, въпреки че след тях има още хора.
Те се отдръпват настрани и изчакват, за да видят с очите си как хората след тях влизат. Ппи този срамен и унизителен развой те се опитват да търсят отговор от овластения пазач. Хъката-мъката, туйто-онуйто... върти, сучи и вдига рамене като увяхнало мушкато на слънце. Изнервен вече, неволно измърморва "отвътре така ми казват". Тогава се прави опит за разговор с управителя. Нямало го. Малката група продължава да чака отстрани в жегата с едногодишното дете. Вече дори не толкова да влезе, а да получи някакво правдоподобно обяснение. На този фон от време на време има някакъв кух кикот от типа "пре*бахме ги".
В един момент охранителите разбират, че могат да станат известни - защото това е чиста и ясна индиректна расова дискриминация. Изведнъж от небето пада една маса с барбарон точно за тях - 4-ма възрастни и едно дете. А пред очите им продължават да влизат още десетки души, които изобщо не са се развълнували от следващото се - "ко ме бърка мен" манталитет.
Разбира се, съвсем естествено групата отказва и се прибира брутално смазана. Момчето и момичето са почти дипломиран строителен инженер и медицинска сестра в голямо столично здравно заведение. Това уточнение го правя, защото обикновено се обяснява, че "клиентът трябва да е образован, културен, изкъпан...", а може да добяват "клиентите да не са черни, циг@ни, бежанци...". Все едно лекции ще изнасят, а няма да ползват някаква услуга, за която си плащат здраво.
Идентични проблеми има в много населени места в България. Преди дни разбрах за Кюстендил (Arso Ganev).
Аз лично съм бесен. За пореден път. Че продължавам да вярвам, че има смисъл да остана тук със семейството си, докато мои близки приятели продължават да са обект на подигравки, брутална дискриминация, унижение и обезчестяване. Няма да забравя как една чистачка в болницата ми каза, че много добре говоря български и адекватно се грижа за дъщеря си?! Как мога да отговоря на човек с 8 клас и такава смазваща микроагресия пред детето ми?!
Скъпи приятели, образовани роми (стипендианти и нестипендианти), не се крийте, когато видите как отделни хора или група от общността ни се гърчи пред унизителен антициганизъм. Реагирайте - както можете, от своето място, без значение къде сте и какво работите. Това засяга и Вас, колкото и да сте интегрирани и скрити в мнозинството. Не се отказвайте от майка си и баща си.

26 юли 2023 г.

Коментари

Популярни публикации