По-добре имигрант и бежанец, отколкото ром в България

Не са бежанци, а роми със съборени къщи от Гърмен. Снимка БГНЕС

„Ние имаме многостотин хиляди роми. За тях полагаме огромни грижи. Милиарди от социалните фондове ни отиват всяка година, за да ги задържаме на територията на България. Те също са дошли отнякъде. През времето...“ 

Бойко Борисов, министър-председател на България.

Вчера късно вечерта гледах изказването на Борисов. И разбрах, че съм имигрант и бежанец. Сякаш е по-добре да си такъв, отколкото ром.

Нашият премиер ни съобщава две "важни новини":

„Ромите са стари бежанци“ е едната.

„България харчи милиарди да задържа ромите си“ е втората.

И двете кореспондират с истината частично. Ромите не са бежанци – това няма нужда от доказване. България не може да „задържа“ ромите си и не харчи никакви пари от собствения си бюджет – над 50% от българските роми вече са извън страната, а правителството само пише стратегии като чака Европа да ги осребри.

Сигурно много хора споделят мнението на Борисов. Дали то е държавническо обаче?

Да обясняваш, че полагаш грижи за ромите, при положение, че всеки ден България бута ромски къщи, е подигравка. Без войни и бедствия България изкуствено създава вътрешни бежанци, като оставя цели ромски семейства на улицата.

Посланието на Борисов е насочено към оцеляващия български гражданин, който търси смисъл в гладния национализъм. Той вярва, че бат‘ Бойко може да се справи с ромите, бежанците и въобще с всички лоши, които той хваща, а другите пускат. Заради липсата на перспективи този български гражданин постепенно става маргинал, който се радва на ограничени идеи, личности и партии. Конформист, който се загражда със стени и бодлива тел в самотата и немотията си. Премиерът говори точно на него.

Припомням и какво гласи Конвенцията за бежанците от 1951 г.:

"Бежанец е човек, който при основателни опасения от преследване по причина на раса, религия, националност, принадлежност към определена социална група или политически убеждения, се намира извън страната, чийто гражданин е, и не може да се ползва от закрилата на тази страна, или не желае да се ползва от такава закрила поради тези опасения”.

Едва ли някой може да допусне, че премиерът не е наясно с тази дефиниция. По-скоро пробва рефлексите на медиите и публиката.

А ако наистина не знае?!?

С лекота Борисов казва на ромите „вие сте бежанци, защото сте роми и сте дошли отнякъде – през времето“... Ромите обаче не са бежанци. Те са родени в България. И до ден днешен държавата не е проявила по-специално добро отношение към тях заради произхода им. Отношение, облечено в политики и подплътено с финансови средства. Някой ще каже „това се отнася за всички български граждаини“. Така е. Те също са бежанци, ако следваме логиката на премиера.

Всеки, който говори по този начин за ромите и принизява разговора до майтап с журналисти, създава основа за манипулации и противопоставяния – българите срещу ромите и бежанците, ромите срещу бежанците и пр.

А иначе, всички сме бежанци на този свят, г-н премиер.

Публикувано в Клуб Z.

Коментари

  1. Прав сте! Живеем в една държава, и за да съществува успешно тя- трябва да сме заедон, да си помагаме..Иначе една гражданска война- и няма ни българи, ни роми, ни бежанци...Няма България...

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации