Как се появяват катуните и гетата ли?

Когато се говори за незаконно строителство, редно е незаконните постройки да се класират по следния начин:

1. Постройки/строежи на инвеститори - масивни, по морето и планините има много. Голяма част от тях бяха узаконени през 2003 г. със специална кратковременна (шестемесечна) промяна на ЗУТ. Основно хотели, комплекси и др. Въпреки това, към днешна дата подобни незаконни строежи и постройки никнат по най-апетитните места - крайбрежия, планини и т. н. Към днешна дата на мен не ми е известно да е бутната подобна постройка от службите на ДНСК. Очевидно тези практики се узаконяват с лекота. И това далеч не са единствено и основно жилище на собствениците им.

2. Постройки/строежи и преустройство/допълнение към съществуваща законна постройка - дребни надстройки или малки селски постройки, остъклени балкони, прибрани тераси, междуетажни прегради, селски сайванти, придворни бараки, летни кухни и пр. Важно уточнение е, че подобни строежи не са основно жилище. Ако ДНСК тръгне да издава заповеди за доброволно премахване на подобни строежи, най-вероятно ще настъпи гражданско неподчинение. Все пак трябва да отбележим, че преди известно време подобна постройка (незаконно барбекю) беше съборена в двора на един виден почетен председател.

3. Незаконна постройка, която е основно и единствено жилище за обитателите му. Интересно, но незнайно защо, подобни жилища има основно в квартали, където обикновено живеят роми, но не само. Роми, които живеят в тези жилища не от вчера, но не и от онзи ден, а вече близо половин век тези граждани са "незаконни". Незаконни, защото по настоящия Закон за гражданска регистрация всеки гражданин може да се регистрира на даден адрес само, ако 1. има Нотариален акт за собственост; 2. с разрешението на наемодателя, ако е наемател; 3. с разрешението на собственика на жилището.

Има и други местни практики, с които се заобикаля закона, разбира се. Но ако нямаш постоянен адрес, нямаш лична карта. Нямаш ли лична карта - ти си НИКОЙ. През годините, обаче, различни институции разрешават този казус по собствено усмотрение - кой както намери за добре. Някъде издават лични карти срещу касови бележки за платен ток и вода. Е, сега някой ще попита "Е, как така имат партиди и водомери, след като къщите им са незаконни?". Не знам. Питайте държавата и ЕРП-та. И местните общински администрации.

Практиката на ДНСК към този вид незаконни строежи до момента е ясна - бутаме ги докрай (Меден рудник, Лозенец, Баталова воденица и др.). Практиката на Европейския съд за правата на човека също е ясна - България е осъдена. И като последствие от тази присъда трябва да се промени отношението към подобен вид постройки, но очевидно настоящото политическо ръководство на държавата не смята така. И тепърва ще берем ядове, защото на някой рано сутрин не му се е получила прическата и е сърдит на целия свят.

И после милите журналисти и отговорните държавници да не питат как се появяват катуните и гетата. И изобщо, ама изобщо не ми говорете за образование, заетост и прочие измислени приоритети в разни държавни хартийки, наречени стратегии и планове за действие. ЗА БЕЗДЕЙСТВИЕ. Защото няма по-голям приоритет от сигурността за живота. Защото държавниците създават хаос с неграмотността и антидържавното си поведение, а медиите и журналистите дават трибуна на ненормални и аморални гледни точки. И после се чудим от къде ни дойде... От там ни идва!

Коментарът е публикуван в Клуб Z
Снимки: Интернет

Коментари

Популярни публикации