Искаме интегрирани роми, а не правим нищо

Образователни дупки спират развитието на децата ни

Интеграцията на ромите минава през всеки един от нас. За жалост обаче решението на проблемите на българските граждани от ромски произход вече не са в дневния ред на никого. На преден план днес е проблемът с ромската интеграция. От премахване на конкретните трудности, които спират социализацията на ромите, вече стигнахме до предизвикателството да интегрираме ромите като цяло. Искаме братята роми да работят, искаме братята роми да си плащат тока и водата, искаме братята роми да не разчитат на социални помощи, искаме братята роми да правят деца, колкото могат отгледат, искаме братята роми да пращат децата си на училище… искаме братята роми да бъдат редовни граждани на България! Само искаме! А какъв е приносът ни в социализацията на ромите?! Каква е отговорността ни в интеграцията на ромите? Къде сме ние? Каква роля изпълняваме? Само се жалваме и оплакваме от тях или им помагаме да се почувстват и граждани на тази страна?! Всеки един от нас има специална роля в този процес без значение на социалното му статукво. Определено образованието е първата стъпка в интеграцията на всяко ромско дете, от която зависят развитието и бъдещето му. А ролята на учителя е свещена. Дали обаче българското образование има капацитета да направи тази основополагаща крачка, или образователният път у нас е постлан с дупки като второкласните, а вече и първокласните ни пътища. 

Миналата седмица в общественото пространство бе разгласен случаят с 10-годишния Ангел от Благоевград, който две години наред бил унижаван от учителката си Йорданка Царевска и подиграван от съучениците си заради ромския си произход. Случаят на Ангел мина между капките на великите ни политически скандали. Освен това случаят с Ангел не беше поднесен на флашка. Може би това е причината, която не позволи да му се отдаде нужното внимание и пространство за дискусия. Ангел е в трети клас на СОУ с изучаване на чужди езици "Св. Климент Охридски" в Благоевград. Той е изоставен от своите биологични родители, но съдбата му се усмихнала – семейство Мирчеви поели грижата за него. Така за него животът започнал отначало въпреки крехката му възраст. Доброто стечение на нещата не винаги е добро – Ангел се сблъскал с тежестта на чувството да бъде ром. Още от първи клас учителката му дърпала ухото и му удряла шамари. Съучениците го подигравали и нападали системно. Семейство Мирчеви не издържали и дали публичност на случващото се. Ангел твърди, че учителката го наричала „циганин” и „глупак” пред класа. Царевска не отрича, че го е наричала ром – казала го в контекста на часовете по „Околен свят”, където разглеждали темата за етносите. Според Огнян Мирчев има дискриминация спрямо сина му заради етническия му произход. „Как тези деца могат да се интегрират в това общество? Какъв шанс им се дава?”, запита той. 

Не закъсняха и коментари на анонимни недоброжелатели, според които родителите ще съдят Царевска за дискриминация, за да спечелят някой друг лев. Ако погледнем статистиката относно това как приключват делата за дискриминация в България – ще установим, че при случай на дискриминация много често наказанието е публично порицание или извинение.

Има и случаи, когато осъдената страна изплаща на ищеца сума, която варира между 200 и 500 лв. Но нима човешкото достойнство струва 500 лв.? Може би за някои хора е толкова, но семейство Мирчеви са излезли в публичното пространство, за да предотвратят психическото осакатяване на Ангел. Семейство Мирчеви искат детето им да получи равен шанс в живота.


Те се борят Ангел да има добро бъдеще, за да не го заклеймяват утре, че е необразован и безработен, защото е циганин. Вероятно и детето е било непослушно. Дете е все пак. Но да унижаваш дете пред други деца само защото е различно от тях – това го убива като човек и го обрича на неуспех. Прави го нездрав и безполезен гражданин за страната си, а това е признак за слабо общество. Тъжното е, че случаят на 10-годишния Ангел не е единичен.

Галина е на 19 г. Учи икономика в престижен университет у нас. Предпочита да я наричат ромка. Родом е от Кюстендил, където се нарежда сред малкото роми, които са завършили езиковата гимназия в града. Сблъсква се с тежестта на етническия си произход още там. В един от часовете по английски език учителката й Замфирова възложила задача на целия клас да напишат есе за себе си. Галина е достойно за уважение ромско момиче. Борбена, умна и красива. Уважава себе си и другите. Именно затова не пропуска да отбележи в есето си, че тя е ромка и се гордее с това. След няколко часа Замфирова оповестила оценките от есетата. Галина противоположно на очакванията си получила ниска оценка. Защо? Защото трябвало да напише I am a Gypsy (Аз съм циганка!), а не I am a Roma (Аз съм ромка!). Според Замфирова думата Roma не се използвала в английския за „ром” или „ромка”. Така неусетно учителката по английски се намесила в самоопределянето на Галина като част от ромската общност. Опитала се да й каже, че е циганка, а не ромка. Това се случило в една от най-елитните гимназии в Кюстендил. Галина често усещала неприятно специално отношение на Замфирова спрямо произхода й, но си мълчала. Случаят потънал между ученичката и учителката. Дали? „Цял живото ще помня сблъсъка ни, защото госпожата не оцени знанията ми, а правото ми да се наричам „ромка” вместо станалото вече нарицателно „циганка”, споделя обаче Галина. Тя е силна. Отношението на Замфирова не спря развитието й. Преди няколко години тя взе участие на световните финали по дебатиране като представител на България. Стигна до четвъртфинал, където за малко да отстрани представителите на САЩ. „Гордея се с този факт. Аз представлявах България, а не ромската общност”, категорична е Галина.

Мустафа е ученик в 11 клас на СОУ „Елин Пелин”, Варна. По време на едно от междучасията както обикновено се събрал с приятелите си в коридора на един от етажите в училището. Явно младежите са били по-емоционални, съответно и гръмогласни. В този ден дежурен учител е била госпожа Белчева, която добре познавала децата в училище и знаела кой какъв е. Приближила се тя към учениците. „Ей, циганин! Ей, глупак! Какво си се развикал?! Дето гласувате само за ДПС! И чакате на социални помощи!”, извикала учителката към Мустафа. Неговата адекватна реакция не закъсняла – извадил личната си карта и показал полето, където пише „Гражданство: България”. Белчева въпреки това продължила да го унижава пред съучениците му с обидни и красноречиви реплики. Сали, бащата на Мустафа, подал жалба в Комисията за защита от дискриминация. Все още няма решение по казуса.

Мустафа е спортист. Тренира кикбокс. Има златни, бронзови и сребърни медали на различни турнири в страната и чужбина. Освен това е републикански състезател. Представлявал е България в различни турнири и продължава да го прави. „Никога не съм си мислил, че излизам на ринга, за да представлявам ромите и ромската общност. Разбира се, аз се гордея, че съм ром, но аз съм роден в България и представлявам България в тези турнири. Моята страна е България”, споделя Мустафа. Баща му Сали има антикварен магазин близо до центъра на Варна. Не е богат, нито пък беден. Изхранва семейството си честно. Противно на твърденията на Белчева, никой от семейството на Сали и Мустафа не получава социални помощи. Сали е щастлив, защото треньорите на Мустафа му предоставят възможност за развитие, а той не ги разочарова.

Случаите на Ангел, Галина и Мустафа не са единични. За жалост в това се състои често търпимостта и отговорността ни спрямо ромитe. Не говорим за слагане под общ знаменател. Просто това е реалността на много места, където има роми или ромски деца. Ние разбираме само за части от нея – Ангел, Галина, Мустафа. Много образовани роми се притесняват да не би децата им да бъдат сполетени от същото отношение. Много от тях виждат едно решение – имиграция, а други – просто имигрират. Имигрират образованите роми, които са интегрирани, но все още дискриминирани.
Хубавото в тези истории е, че децата продължават по пътя на възхода въпреки големите дупки. Обичат България и се опитват да я представляват достойно.
Лошото е, че има и друга тенденция. При наличието на специално негативно отношение ромските деца не само че не са мотивирани да посещават училище, но и мразят училището, защото там има нещо, което кара душата на детето да се свива, а то самото се смалява. Това вече е голям проблем. Проблем, който не бива да се толерира.

П.П. Публикувано във в. "Новинар".

Коментари

  1. Здравей, чета те отдавна.
    Живея във Варна, учила съм в СОУ "Елин Пелин", още когато беше само ОУ. В класа имахме много цигани. Пиша "цигани" умишлено, защото не думата е виновна. Във Франция, пък и не само там, наричат ромите така. И тук беше така. Вие се самоопредилихте като роми. Добре. Няма проблем. Проблемът е в друго. Всички търсят под вола теле. Както има негативно отношение към циганите, така има и към българите. И то от самите нас. Нали си чувал и двете твърдения: "Хубава работа, ама циганска", както и "Хубава работа, ама българска".
    Докато всички не станем като Цонко Цонев, нещата ще си вървят по старому. Като казвам всички, имам предвид и българите и ромите.
    Защото си мисля, че нещата при ромите са все още както си бяха преди 45 години, когато отидохме с класната в "Максуда" да молим майката и бащата на едно момиче да го пуснат на училище, а те го бяха омъжили на 12 годишна възраст. Промяна трябва и от двете страни.
    Когато говориш за Мустафа, Ангел и Галя, защо не кажеш и за тези деца, чиито семейства умишлено ги спират от училище и ги пращат да просят, крадат, мамят,или пък ги женят невръстни само защото такава е традицията, а не защото са социално слаби?
    Аз проблем с циганите (ромите) нямам и никога не съм имала. Сигурна съм, че и с много голяма част от етническите българи е така. Ние сме ви интегрирали отдавна.
    Най-малката ми дъщеря в момента учи във вечерна гимназия, защото се разболя сериозно и българската образователна система не я прие обратно на дневно обучение. В класа и също има много цигани. Приятелка на всички тях. Но ми сподели, че има цигани, които се учат отлично, и такива, които само отбиват номера. То и при българите е так ;)
    Традициите трябва да се променят. Те вече НЕ трябва да са това, което бяха. И то най вече ромските традиции. Струва ми се, че тогава ще се случи истинското интегриране и самоопределяне.
    Дано не съм те обидила. Просто съм съпричастна.

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за съпричастността, колкото и в странен вид да е поднесена тя!

    Ще започна с със самоопределянето. Цигани или роми? Тук не става въпрос кой как ще ни нарича, а става дума как ние искаме да ни наричат. Но не знам дали разбираш какво имам предвид! За да го разбереш ще го илюстрирам с пример. Всички българи предпочитат да ги наричат българи, нали? Никой не предпочита да му викат гяур, нали? Ето така е положението и при нас, горе-долу! Аз не искам да ме наричат циганин, защото тази дума стана нарицателна и е свързана само с негативизъм! По принцип ми е все тая дали ще викат ром или циганин, но не искам да ме свързват с престъпност, защото сред ромите има много кадърни хора, които мнозинство не предпочита да вижда!

    Не ме вълнуват циганите във Франция. Всички българи разберете веднъж завинаги, че ние сме граждани на България, защото сме родени тук и живеем тук. Аз нямам почти нищо общо с ония с цигани, дето са родени във Франция, освен историческа връзка, която винаги може да се постави под съмнение. Докато с България имам много. Роден съм тук, а прадедите ми са участвали във войните, които е водела нашата страна България!

    Ако си забелязала в статията не става въпрос за това как наричат тези млади хора, а става дума за това, че някой се бърка в тяхното самоопределяне, или ги унижават пред другите, обиждайки ги на циганин (както казах, тази дума стана нарицателна!). Аз не се обиждам на циганин по принцип, но веднага усещам вложеното чувство, и ако то ме накърни - разбира се, че ще се обидя! Предпочитам хора като Цонко да ме наричат циганин, отколкото хора като Волен Сидеров ром! Защото първият както и да ме нарече няма да вложи нищо негативно, докато вторият и българин да ми вика - пак ще вложи негативизъм. А тези учителки са пълни с предразсъдъци и много си приличат с Волен!

    Виждам, че се интересуваш от темата, но не мога да ти позволя да бъркаш понятията и действителността с разбиранията ти. Никой нормален родител не би спрял детето си умишлено! Тази дума умишлено означава, че го правят съзнателно! Не, бъркаш! В действията на тези хора, чиито деца не ходят на училище, няма умисъл!

    Второ - ти знаеш ли какво е традиция?! Как може да твърдиш, че просията, маменето и кражбата са ромски традиции? Чуваш ли се изобщо какво приказваш?! Все едно аз да кажа, че при българите е традиция да са корумпирани в политиката, да са мафиоти, наркодилъри, сутеньори, царе на контрабандата... как ти звучат всички тези неща?! Прави разлика между традиции и престъпно поведение. Ако просията беше традиция при ромите - аз да съм станал просяк до ден днешен! Само не ми казвай, че аз съм изключени, защото толкова много изключения сме вече, само дето мнозинството виждат само недъгавите роми!

    ОтговорИзтриване
  3. Колкото до Максуда - проблемът там е много сериозен! Там не важат никакви традиции! Там хората оцеляват! Не знам кога си била там, но аз всеки месец по два пъти минавам от там! И ако ми кажеш, че тези хора не са социални слаби - просто няма да ти повярвам. Може някой друг, който не е бил във Варна да ти повярва, но аз вярвам на това, което виждам. Тези хора живеят в пълна мизерия и глад! За жалост винаги, когато отиват външни хора там - виждат само лошите страни на тези хора. Никой не се пита тези хора как живеят? Защо нямат улично осветление? Защо нямат асфалтирани улици? Защо агенцията за закрила на детето оставя оставя деца да живеят в мизерия? Има много защо-та, но никой не им отговаря! Знаеш ли защо никой не им отговаря? Защото всички си мислят, че всичко което правят тези хора, е традиция! Точно като теб! Не, не е традиция, но тези хора нямат избор, от там и децата им! Тези хора са наистина социални слаби. Там проблемът няма да се оправи само със социални помощи, които много от тях дори не получават, защото нямат редовни документи, проблем за който трябва да следи държавата! В Максуда проблемът е много сериозен, защото от там отсъства държавата. Тя е абдикирала! НО докато продължава да игнорира проблема не усеща, че той се разраства главоломно и някой ден ще експлодира. Долу има хора, които умират от глад и никой не знае за това! Медиите и институциите са свикнали да виждат само негативното и не спират да твърдят, че те не искат да се интегрират, а обществото се учи от тях! И повтаря същото! Ами няма да стане! За да се развие един човек (независимо какъв е по етнос) той първо има нужда от храна, второ - от сигурност, трето - от разбиране, четвърто - от възможност и чак тогава вече може да се самоактуализира, за да бъде в час с нормите на обществото. За да не ми кажеш, че си го измислям, ще ти кажа, че уча Психология и от там го знам!

    Аз поздравявам дъщеря ти, защото тя е видяла, че циганите са различни, а не еднакво неинтегрирани! Ромите имат нужда разбирането на хората да стане като това а дъщеря ти - да вижда проблема от различни ъгли!

    Традициите в истинското си значение никога няма да се променят - празници, обичаи и др. Те внасят красотата в пъстротата от култури на България!

    Това, за което говориш ти, е проблем и нарушение на закона! В никакъв случай не е традиция. Не бъркай понятията!

    Благодаря все пак за това, че водим конструктивен разговор, защото на много българи им е по-лесно да плюят по мен и принадлежността ми! Но ти си различна! Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  4. Всъщност защо НИЕ да сме виновни за не-интегрирането на циганите? Всеки възпитан, честен и работлив циганин може да си живее редом до българите в някой жилищен блок и това няма да е никакъв проблем. Докато циганите се държат и възприемат като крадлив и мазен катун - те ще си останат такъв.
    Преди време бях писал за интеграцията на циганите тук

    http://blog.chiliev.com/?p=5206

    Има и едно съвсем елементарно за изпълнение предложение, което може да направи огромна крачка в социализирането им. Истината обаче е че просто те не искат да се социализират. Не искат да работят, не искат да са честни... това са неща, които са въпрос на личен избор, а те нарочно ги избягват.
    Просто така е по-лесно!

    ОтговорИзтриване
  5. Не съм бил привърженик на генерални изводи никога и няма да бъда! А в случая ти генерализираш за ромите!

    Докато се отнасят към ромите като обект, а не човешки същества, те никога няма да се интегрират!

    Никой не е казал, че ВИЕ сте виновни! Но щом ти виждаш себе си като виновен - не мога да коментирам. Това е въпрос на съвест и съучастие!

    С такива учителки ромите никога няма да има желание да посещават училище, защото тези учители са пълни с предразсъдъци, които пренасят върху невинните деца!

    Придръжте се към смисъл на статия!

    ОтговорИзтриване
  6. Не си съвсем прав обаче. Не генерализирам изводите. Има вариант за справяне с проблема - положението не е необратимо... даже съм предложил един от вариантите.
    Колкото до учителките - отново не мога да се съглася с теб. Когато бях ученик не съм забелязвал дискриминация към циганчетата. Даже в моя клас имаше едно, което беше малко глупавичко, но се скъсваше от учене. Винаги знаеше, ходеше чисто и не създаваше проблеми. Завърши съвсем усшпешно даже май с по-висок диплом от моят. Това е положението, но ако родителите си пращат децата сополиви и гнусни в даскало - няма да станат нещата. И не само в училище - никъде няма да станат нещата.
    В момента има ученици циганчета от начална степен, които масово вкъщи не говорят на български - е кажи ми ти - това опит за социализиране ли е? Идват сутрин и си тръгват след занималнята заедно с безплатен автобус до тяхното циганско село. Така, че примера ти с учителките не е съвсем удачен ;)

    ОтговорИзтриване
  7. Прощавай, но гледах случая с Ангел и смея да кажа, че учителката се е държала с него, както с всяко по-палаво дете, независимо от това дали е българче, циганче или виетнамче. лоупотребява се вече с всяко нещо и се манипулират хората.
    А думата "циганин" не значи нищо лошо - напротив. Това какво съдържание носи, зависи от хората, които я изпълват със съдържание. Роми, индийци, каквито и да се наречете, кавото съдържание й даде масата от вас това ще бъде.
    Няма до сега сила, която да е спраля някой който иска да се образова. С най-добри чувства!:)

    ОтговорИзтриване
  8. "Но да унижаваш дете пред други деца само защото е различно от тях – това го убива като човек и го обрича на неуспех. "
    Защо мислите, че това се случва само с тези деца?

    ОтговорИзтриване
  9. Hello Ogy,

    I need your help. I'm writting an article about Stabor (CRISS), the old way to make justice in Roma comunitties. Do you have in Bulgaria, in traditional Roma communities, the Stabor (CRISS), the judge from Roma communities?

    I'm waiting your answer on my e-mail: lacatus78@yahoo.com

    thank you

    ОтговорИзтриване
  10. Да карам по ред сега, че станаха много въпроси.

    Chiliev, не знам кога си бил ученик, но нещата наистина са различни спрямо твоето мнение. Виж как се изказа само и ще видиш, че имаш ужасно много предразсъдъци "Ходеше чисто... и не създаваше проблеми...". Защо си мислиш, че ромските деца ходят мръсни на училище и създават проблеми?! Мислиш така, защото си се сблъскал с един или два случая, на базата на които си направил генералния си извод!

    Примерът с учителката е много уместен, защото не е единичен. Разбира се, че има изход от ситуацията, но не и с този подход на тези учителки.

    Ти какво искаш - вкъщи да не си говорят цигански ли? Това все едно българи да живеят в Англия и вкъщи да не си говорят български? Сега ще ми кажеш проблемът не е в това, а там, че те не знаят български! Ами не знаят добре български, защото няма кой да ги научи и да го направи атрактивен. Не ми казвай, че няма начин. Има, но нали се сещаш, че трябват допълнителни средства, за да може тези деца да имат повече уроци по предмета, който изостават! Участвал съм в работна група, която даваше предложения за новия закон за образованието. Има начини, но държавата много трудно се съгласява! Защо ли?! Защото някой има интерес тези хора да останат неграмотни! Ето, видя ли как стигнахме до конспиративна истина, но все пак истина! А от друга страна много от учителите не им пука на какво се научават децата, без значение дали са ромчета, българчета или турчета. Не ми казвай, че не е така, защото блогът няма да ми стигне за примерите!

    Твърдиш, че няма дискриминация - тогава ми кажи колко роми има в Правителството, в националните медии, в министерствата, в институциите изобщо? Нима няма образовани роми? Има, разбира се! Но не ги назначават на работа там, защото (можете да те заболи!) българинът не е готов ром да го управлява!

    Presly, точно там е проблема, че никой не обръща внимания на това как се наричаме. Примерът с учителката по английски е много показателен!

    И бих искал да ти кажа, че "циганин" се превърна в една много лоша дума, нарицателна. Голяма заслуга за това имат политиците, а след тях медиите, които сляпо използваха тази дума за лоши и неприятни събития!

    Tcvetelinka, не съм казал, че това се случва само на ромите. Аз просто показах това, което се случва на ромите. И съм сигурен, че се случва и на други деца! Затова подзаглавието ми е "Образователни дупки спират развитието на децата ни".

    ОтговорИзтриване
  11. Здравей Оги, понаглеждам блога ти от време на време. За съжаление монетата винаги има две страни. Ето ти и другата страна...

    http://www.dnes.bg/stranata/2011/02/17/romi-ot-syboreniia-blok-20-napadnaha-sysedni-blokove.111529

    За съжаление това не е тенденциозно отношение - това е грубата действителност. Това, че бягате от нарицанието циганин не променя нищичко. Етноса си е същия, поведението също. Що се отнася до:

    "Твърдиш, че няма дискриминация - тогава ми кажи колко роми има в Правителството, в националните медии, в министерствата, в институциите изобщо? Нима няма образовани роми? Има, разбира се! Но не ги назначават на работа там, защото (можете да те заболи!) българинът не е готов ром да го управлява!"

    Когато ромската общност започне да се държи като граждани на България (не като паразити на гърба на останалото общество), тогава ще ви допуснат и в управлението на държавата. Това не е дискриминация - това е логичен извод (справка USA). Не обвинявай политиците и медиите за отношението към Вас - вината си е на ромите. Искаш да говориш на цигански в къщи Ок - това е твое право. Не искаш детето ти да говори като гадните българи - хубаво така да е. Само дето после никой не го приема - да, но за това вината е твоя, не на обществото. Ако си българин в Англия единствения ти шанс да се устроиш и да живееш нормално е да говориш перфектно езика и да спазваш законите на държавата, както и обществените порядки. Друг вариант няма. И това важи за всяка една държава по света. Видя какво се случи в Италия, Франция, Дания, а вече и Холандия. През ум да не ти минава да обвиняваш Холандците в расизъм или дискриминационно отношение - не и те, те са пичове та дрънкат (държах заедно с холандци гейм сървър над 3 години) - цвят на кожата, сексуална ориентация, език - за тях това е без значение НО ДОРИ и те не издържаха да гледат хора, които са перманентно безработни и не правят какъвто и да е опит да променят живота си и да се впишат в обществото и, да живеят на техен гръб.
    Както и преди съм ти казвал - не чакай ние първи да се променим. Няма да стане. Не виждам причина да си променям начина на мислене, няма да приемем циганията за нещо нормално. Няма да приема за нормално, че дете на единадесет години е нормално да бъде майка (еле па след като съм пределно наясно че след раждането съм обречен да издържам и нея и децата и). Говориш за дискриминация - дискриминация е, че ако аз направя бебе на 11 годишно дете ще лежа в затвора за педофилия, а мургавият татко щастливо ще се усмихва пред камерите докато някой борец за ромски права обяснява, че това е особеност на етноса. Дискриминация е, че аз си плащам данъците и здравните осигуровки, а не получавам по добра медицинска помощ от ромите. Дискриминация е, че аз изплащам жилищен кредит за да имам къде да живея, а ромите очакват държавата да и даде жилища (и рано или късно това се случва). Това е дискриминация - истинска в най-неподправен вид.

    Поздрави Илиан

    P.S. Докато ние плащаме за да живеете на наш гръб няма как да се случи циганин да ни управлява - нищо лично.

    ОтговорИзтриване
  12. http://www.youtube.com/watch?v=LQ40rxJMHR0

    Ipsa sua melior fama

    Това е поздрав специално за теб. Мамка му заради тебе се регистрирах в социална мрежа а Бог ми е свидетел че не понасям подобни дивотии...

    ОтговорИзтриване
  13. Съгласен съм с теб, че монетата има две страни. Съгласен съм с теб само до там, докъдето не си противоречиш!

    Искаш да кажеш, че аз не се държа като гражданин на България?! Не, бъркаш! Аз съм по-гражданин на България, отколкото много други, които се пишат за българи! "Много по-образован и по-компетентен си от доста българи!", това ми го каза един немаловажен човек (българин). Човек със статус в обществото и име!
    Но българите никога няма да са узрели човек като мен да стои на чело на държавата. Българите не бива да се сравняват с американците! Имате сериозни разминавания в исторически план! Българите все още имат комплекси - много!

    Не съм казал, че не искам детето ми да не говори български! Разбрал си ме грешено! Аз искам вкъщи детето ми да си говори езика, който му е майчин! В училище - разбира се български трябва да научи задължително! Аз съм журналист и точно от мен не можеш да очакваш да възпитавам детето си с такава нагласа - да не учи български! Нали това му е държавата, родината!? Но с такива учители - мисията е много трудна!

    Много роми говорят български и са образовани, но пак не ги приемат!

    Нека да изчистим нещо - аз не съм бежанец в България! Не прави сравнение с Англия. Аз съм различен от българин в Англия! Аз съм роден тук и си плащам данъците тук. Моите деди са живели на тези земи. Аз живея тука! Това разбиране на българите, че ромите не са част от България е комплексарско! България не е само на българите! България е на хората, които са родени и живеят тук!

    Примерите за 11-годишните не са удачни! Те не са характерни за всички роми! Това за мен не е етническа особеност, а престъпление на закона! Тука се замисли ти защо държавата не си върши работата - да търси отговорност на тези хора - затвор, съд и др., защото те са граждани на България!

    Защо за теб циганско винаги е синоним на нещо лощо?! Виж, пишеп коментари в цигански блог, но тук не е лошо, нали?! Ето за това много хора искат да ги наричат роми, защото циганин е станало нарицателно назоваване!

    Мога да ти гарантирам, че получаваш далеч по-добра медицинска помощ от ромите, които живеят в гетата! Дори мога да ти го илюстрирам с примери! Но здравеопазването е проблем за всички граждани, а не само за ромите!

    До сега не съм чул държавата да е дала жилища на ромите?! Може би им дала общински жилища, за които се плаща нисък наем! Но за такива жилища има право всеки гражданин!

    И аз си плащам данъците, здравните осигуровки... редовен гражданин съм на тази страна. И какво получавам на среща?! Едно негативно отношение, защото съм ром, въпреки че съм примерен гражданин!

    Разберете, че ромите не са един човек! Ромите са различни! Както сред българите имат мутри, лъжци, достойни хора, добри управници... така е и сред ромите! Има различни личности!

    Не мразете ромите! Те са утрешните българи!

    ОтговорИзтриване
  14. Аааа, мамка му, бях написала един хубав дълъг коментар и гугъл ми го изяде. :(

    Както и да е, в него казвах, че съм съгласна с тезата ти и с позицията ти; че според мен изборът на примери от училище е много удачен, тъй като тъкмо там трябва да започне интеграцията, а в действителност там започва сегрегацията; и че ти съчувствам, задето трябва да се разправяш с толкова много тролски коментари тип "Ами ние??? Защо ен говорим за НАШИТЕ проблеми?", които за жалост са един от най-разпространените методи за омаловажаване на чуждите проблеми.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации