Демокрация от комунистически бетон

Днес сме 10 ноември – великата дата от „новата ни история”. Дата, преобърнала живота и съдбата на няколко поколения български граждани. Дата, донесла на едни лъскави джипове, на други куп кашони, теглени към пункта за хартия, събрани от магазините - пак на онези с джиповете. Класите са само две - или имаш много, или нямаш нищо. Попиташ ли възрастен човек за спомените му – ще се сети за незабравимото лято на Овча могила или някъде по морето, като Созопол, защото колкото и смешно да звучи бабите ни са ходила там на почивка, а много от нашето младо поколение не са стъпвали по южното Черноморие. Възрастният човек помни спестовната си книжка и обикновените земни и човешки блага, които онова, отминалото време преди тази дата му е осигурявало. До като едни ги грее слънцето от морето през осемдесетте, то други от кошмарите си се будят потни. В сънищата си се връщат назад във времето. Спомените им са парещи, зловещи и мъчителни от силното слънце над лагерите в Ловеч и Белене. Защо едни искат онова време, а други се страхуват от него? Защо едни разправят за него с усмивка, а други със сълзи? Защо ли?


Пожелаха да бъде демокрация! И настана Демокрацията! Точно тези, които я поискаха, днес се оплакват, че не са ходили на кино и театър от началото на Прехода. Хора се бият за това кой да рови в кофите за боклук. Кофите за боклук са символ на българската икономика, защото там е прехраната на хората, които преди време хранеха държавата. Тъжна и бедна картина. На прост народ Демокрация му дай. После му гледай сеира! Последните 20 години само сеира ни остана. Добре е, че го има, за да се сетим за онова време. Изчезна спокойствието, чистотата, държавността, сигурността и редът! Остана страхът, мизерията и вечното недоволство, че все някой ни е виновен... и мечтата за национален месия! За 20 години се научихме, да не стоим по тъмно на вън, да си лягаме със страх и то в собствения си дом! Сякаш сме във филм. Да те е страх в собственото ти жилище. Да се страхуваш от лекаря. Не защото ще ти съобщи за неизлечимата ти болест. Страх те е, че нямаш пари да си платиш посещението при него.


Вярно и доказано е, че режимът е убивал, без да има причина. Това не го отрича никой. Бабите и дядовците ни разказват, че всички са били равни. Правата на леля Станка, ударник в местното ТКЗС, са били равни с тези на кака Минка, касиерка от кооперативния магазин.


Нашето поколение, 23- и 24-годишните, не сме живели през комунизма. Или поне нямаме спомени за това как е протичал животът на хората в червената реалност. Бабите и дядовците ни плачат за червеното Живковото време и носталгични мисли ги притискат до синята демократична стена – студена и груба. Едно време, едно време... ех, едно време хората строяха дву- и триетажни къщи с лекота и безспирен труд. Така казват майките и бащите ни. Едно време всички бяха равни – в магазина, в кръчмата, в полицията. Това разказват всички, живели по времето на комунистическото време. Имат спомени хората, и с тях живеят. Хубави спомени. Какви ли спомени имаме ние? Какви са ни спомените? Сини, свободни, демократични... и гладни, и болезнени. Какво ще разказвам утре на внуците си? За кого ще им говорим? За Доган? За Костов? За Симеон? За Сергей? За Бойко? За кого, по дяволите, за кого? Ние не сме живели през комунизма, но живеем в суровата демокрация. Свободно гладуваме и гласуваме. Гладно и мизерно на свободата се любуваме. Образованието е безпринципно. Висшисти – бол. Глупаци – хептен бол. Чували сме само, че по време на комунизма образованието у нас е било на световно ниво. А днес сме на световно ниво по неграмотност и безработица.


Днес учиш, за да имаш добра работа. Опитваш се да работиш. Не става. Нищо в тая страна не става. С 400-те лв, които получаваш, не можеш да си покриеш разходите. Камо ли да спестиш. Бягаме на Запад. Демокрацията ни гони. Само не стана ясно защо хората, които убиха комунизма, избягаха на Запад? Защо убийците на комунизма днес убиват и демокрацията? Защо тези хора убиват България?


Едни хора много искаха да говорят свободно. Едни хора искаха да разказват вицове за властта. Едни хора плачеха и говореха за свободата. И какво от това след като свободно говорим и разказваме вицове за властта? Каква полза имаме ние – обикновените граждани. Едни ще кажат – „благодарение на демокрацията, днес пишете този текст”, но ние бихме му отговорили „предпочитаме да имаме добра работа, отколкото безработна свобода”. Социализмът умря. Демокрацията увяхна. Кой ли е наред? Труден и непредвидим отговор.


Заменихме руския с английски език. Днес гордо се тупаме по гърдите, че владеем езика на янките. И дори можем да кажем Честита ви демокрация на английски – happy democracy.


Комунистите родината изградиха, комсомолците с тях строяха, но пионерите я съсипаха!


Така всеки път, било то на 9 септември или на 10 ноември, ще си спомняме за миналото – било то с усмивка или със сълзи. Лошо или добро, то никога няма да се върне.

Да ни е честита демокрацията от комунистически бетон!


P. S. Автори: Огнян Исаев и Васил Детелинов.

Коментари

  1. Напълно си прав, въпреки че усещам носталгия, а не знам от какво е породена?Ти не си живял тогава, не си усетил благата нито пък строгоста.
    Съдбата има съвършено чувство за хумор.
    А “режима“ който имаме в момента ...повече мяза на идиокрация.

    ОтговорИзтриване
  2. Bravo Ogi, Haresa mi tova, koeto si napisal mnogo dobre izdarjano.AZ za razlika ot teb sam jivyal po tova vreme i znam kakvo e bilo, no ne izpitvam lichno az nostalgia po onova vreme.Za edni togava beshe rai za drugi togava beshe AD. az imam ne mnogo dopbri spomeni ot tova vtreme, zashoto znam kak drugarite togava vzemaha reshie a s leka raka i reshavaha sadbite na mnogo hora, daje bez da gi poznavat.Znam kak moyat bashta za da postroi edna kashta, trybvashe da se bori s cyalata sistema, zashoto shtese da vzeme slanceto na edin partien drugar, i shtes eda postroi po-golyama kashta ot negovata.Znam kak go privkivaha v miliciyata za da dava obyasnenie zashoto en sika da sgtroi drugade ami tochno tam.znam oshte mnogo neshta, no nyama da gi kaja sega. Togavashnoto vreme e bilo hubavo za drugarite, no ne i za obuikniovenite grajdani. KOlko trudno e bilo da s epremetish da jiveesh v drug grad zardi prolovutioto jitelstvo. Razbiura se vyako vreme ili stroi si ima svoite predimsstva. demokracioyata v BG ya napraviha pak sashtite komuniosticgheski mucunii zatova neshtat se obarkaha. Dneshtata demokraciya e rezultat na komunisticheskoto razbirane za demokracia, a ne svetovnoto. TI znaesh che komunostite znayat kak da s eoblagodetelstvat ot haotichnta demoktacuiya, pokazahao prez poslednite 20 godini.NO vaprosat e che narodat ne razbira shto e to demokraciya, vapreki che se otansya tochno do nego.Tova e jalkoto. Balgarina kato cyalo e neblagodarno jivotno, ako mu podadesh prast shte ti otrhape rakata. Nayma disciplina i uvajnie kam drugite, vinagi si lmisli che svetat se varti samo okolo nego. V tozi narod ne jivee svobodnia chovek, a robat.Zatova shte kaja: kakavto narodat, takava mu demoktaciyata. Jalko no fakt.I bez znachenie, kamkoya etnicheska grupa prenadlejish, vse e sashoto. Balgarina e sviknal da gleda vinagi v kancheto na drugia, no ne i v svoeto, da gleda sachkata v okoto na drugia no ne i gredata v svoeto.Zatova nyama da ima prosperitet. koito i da go opravlyava vse shte e taya, zashoto vlasta e v nego, no toi vse oshte ne znae.

    ОтговорИзтриване
  3. ... и благодарение на тази Демокрация твоят блог, Оги, съществува ;) Благодарение на тази Демокрация ти говориш и изразяваш свободно мнение, благодарение на тази Демокрация ти избираш къде, как и с кого да живееш, благодарение на тази Демокрация ти...

    За другите коментари - "идиокрация"-та си е наша, моя, твоя, на всички ни. Така че това, което ние си направим, друг никой не може да ни го направи. Стига сме търсили гредата в окото на чуждия, а да не виждаме тази в нашето...

    Пази Боже от комунизъм!

    Радо

    ОтговорИзтриване
  4. Така е. Прав си. Никой не ни е виновен. Само дето се развиваме по конкретен сценарий, написан от Запада.

    ОтговорИзтриване
  5. С всички малки страни по света е така, просто е невъзможно една малка държава да е напълно независима от по-големите и по-силни в света... Животът навсякъде е труден, въпроса е как да го направим, за да ни е по-лесен, нали?

    Радо

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации