Смъртта на идолите

Тъжно е, когато идолите се разпадат пред погледа на подражаващите им. Трудно е да осъзнаеш, че хората, които си уважавал и симпатизирал, са били само утопия. С изчистеното си идеализирано поведение точно те променят житейското ни състояние и вдъхновятат младите почти безрезервно. В живота на всеки един има такива лица. Точно те се разпадат самотно и тихо в осъзнатотоо въобръженеи на всеки един от нас. Днес виждам хората, на които се радвахме отдалече, като малки. Радваме се, че говорят с нас. Но ни е тъжно. Тъжно за житейското положение, в което сме заедно с тях.

„Ти си тъжен, защото си роден тъжен. Роден си тъжен и такъв ще бъдеш. Ще те боли за всичко, защото ти пука.”. Това ми каза човек, от който и до днес се уча, защото има какво.

Едва ли някой си е въобразявал, че някой ден ще надмине идола си. Не може. Не бива. Идолите са за подражание, но не и за изпреварване. Всеки един се стреми да върви по утъпканата пътека на човека, чието мислене и физическо държание му подхождат.

За жалост българските условия не позволяват на идолите да заемат своето духовно място в обществото. Въргалят се като хартии по територията на България. Случайно идва денят, в който достигаме идолите си. И тогава става трудно, защото нямаме идея какво да правим.

Добре е да планираме бъдещето си след края на утъпканата пътека на идола ни.

Бъдете подготвени. Краят на пътечката идва неусетно.

П.П. Калина Йочева: "Някои наричат процеса на разпадане на идоли помъдряване".

П.П.П.Снимка: Клуб "Литература-Диктатура".

Коментари

  1. Точно това си мислех днес. Как неусетно времето минава и сега като си спомня за хората, които ме вдъхновяваха и ми става някак тъжно.
    Но е хубаво човек да има желание за развитие, за помъдряване... :)

    ОтговорИзтриване
  2. Хубаво е да чуеш, че си споделял мислите си с някого.

    ОтговорИзтриване
  3. наскоро и аз си мислех същото, но в контекста на "Идолите, които ни разочароват с поведението си" - пресен пример Кайния Уест, по стар пример Максим Стависки..

    ОтговорИзтриване
  4. Mnogo lesno e da vurvim po utupkanite ve4e pute4ki na idolite si,no po-dobre za na6eto razvitie kato hora e da se stremim da se razvivame i da imame kuraja da produljavame i sled tezi "utupkani pute4ki".Ne se ubijdaite,no vse si mislq,4e e malodu6no da nqmame kuraj da nadgrajdame {ili pone da se opitvame} nad nivoto na idolite si.DA,SUGLAASNA SUM ,4E TRQBVA DA GI PO4ITAME I SLED KATO GI NADMINEM,NO NE I S MNENIETO VI DA NE SE STREMIM DA POSTIGAME I NE6TO POVE4E.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации