"Дзифт" - изнасилената комреалност

Успях да се докопам до "Дзифт". Докопах се в буквалния смисъл. Трудно е българин в България да намери нов български филми на пазара. Не знам каква е причината. Прожектират го само по кината. Ако чакам "Дзифт"да дойде в Шумен, сигурно ще ми мине ищаха ми да го гледам. За жалост това е реалността за киносалоните в по-провинциалните градове. Но благодарение на вестник "Капитал", "Дзифт" вече е изгледан и от мен.

Сюжетът на филма е предсказуем и повече от стандартен. Не съм живял през комунистическите лета. Трудно ми е да правя сравнение между филма и онова време - преди 89-та. Подходът към направата му е отличен. Казвам го като обикновен зрител. Влияе по някакъв начин и олицетворява ерата на червената петолъчка. Но сякаш прекалено са засилени драматизмът и човешкото нещастно ежедневие. Изнасилена е българската реалност. По-скоро комунистическа реалност - комреалност. Всичко е черно и червено - чернобяло. Да, все пак това е една човешка история и истерия, преплетена с още няколко. Останах с впечатлението, че всички и всичко са били като "Дзифт" преди 89-та. "Дзифт" е по-скоро щастливо стечение на обстоятелства с неприятен завършек - нехарактерен за западните филми. Добре е, че се отличава тотално от тях. Носи източна черта - българска.

Присъствието на радиоточката внушава сигурност и топлота. Тя е била част от живота на всеки българин. Безспорно радиожурналистиката и журналистиката изобщо, не търпели развитие. Били са монотонни в най-съвършения си вид. За комунизма няма развитие. Има най-добро настоящо състояние. И никакво друго влияние. Студеният глас на радиоводещия и руската песен - приятен и вдъхновяващ елемент, пречупен през призмата на Партията-Държава-Майка. Хомосексуализмът е неделима част от човешкия живот - през комунизма и демокрацията. "Дзифт" сякаш пронизва желязната завеса с мрачността и себичността на героите - с изключение на главния, който е прототип на вечно прецаканият българин, надарен с желание за благоденствие и мечта за нормално съвършенство.

Филмът заслужава да се гледа. На фона на филмите, които се правят у нас, е страхотен. Гледайте го. Отдадете заслуженото на българското.

Няколко феноменални слова от "Дзифт":

"Топло, като в гъз...", "Вътрешно мек и нежно външно по женски грозен...", "Парче педали...", "Уродът - дебел и мазен тепегьоз, панаирджийски пехливанин", "Буен като нерез от шоколада..."
"То да беше едно лайно или да кажем две, да повърна. Ама от два тона и половина лайна човек даже не може да се погнуси. Изводът е прост - колкото по-големи лайната, толкова по-малка щетата... моралната, де..., не материалната..."

П.П. Спомням си, когато бях на 5, леля ми подари дзифт. Беше на мода да се дъвче. Аз бях много щастлив, че имам дзифт. Сега се замислям и смятам, че трябва да се направи "Дзифт" и за демократичната българска реалност. За да видим разликите и приликите на двата дзифта!

Коментари

  1. От всичките хвалби очаквах нещо много повече, а видях един обикновен филм за живота на един младеж през 40-те и 50-те години. Усещат се и някой други работи, не знам за добро или за лошо. Една дузина просташки казармени лафове, стилово музиката доближава на филма „Kill Bill”, бекграунда като на Кустурица, монолозите на Филип Марлоу сътворени от Реймънд Чандлър, все такива работи се усещат. Абе става за гледане, но е тежък!

    ОтговорИзтриване
  2. Да, наистина е тежък. Много мудно се случва всичко. Плюс това е предсказуемо. А зрителят щом знае как ще завърши историята, иска динамичност.

    ОтговорИзтриване
  3. Извинявайте, ама какво означава "дзифт"? Аз съм живяла по времето на комунизма, ама такова нещо не си спомням?

    ОтговорИзтриване
  4. Извинявайте, ама какво означава "дзифт"? Аз съм живяла по времето на комунизма, ама такова нещо не си спомням?

    ОтговорИзтриване
  5. Дзифт

    (от арабски през турски)
    1. Черна земна смола, асфалт. Използва се за спойка на пътни настилки и за дъвка - занимавка.

    (градски жаргон)
    2. Лайно.

    ОтговорИзтриване
  6. някои виждат в миналото само лайняните неща,ама не беше така!!сегашното младо поколение,никога няма да има сигурността на онова време.нито образованието което не ни струваше нищо,нито здравеопазването и то безплатно и кадърно...сега се избиват в катастрофи,престъпност, у4илищно насилие и дрога...
    филма за мен е крайно необективен, с много пошъл език -противен!

    ОтговорИзтриване
  7. То за това е филм. Във филмите не винаги всичко е обективно, дори в документалните. Времето преди 89-та си има и плюсовете, и минусите. Но сякаш минусите са повече. Като най-голям минус аз опрделям капсулирането на човешката мисъл в Източния блок. Запад нямаше за хората. Не съществуваше. Или пък, ако го имаше, то той е бил лош в съзнанието им. Съгласен съм, че днес всички сме силно разочаровани от перверзията на демокрацията, която ни предлагат нашите управляващи. Но вината е наша. Сега не е като преди 89-та. Имаш мнение - казваш си го. Но хората им омръзна да си казват и мнението, защото никой не ги слуша. Омръзна им да са граждани без глас. Аз лично се чувствам, че живея в една страна, където има разлини светове. Управляващите твърдят, че всичко е наред, а народа оцелява в мизерията. И на изборите се продава за 5 лв. Да си глупав народ е най-лесният начин да избягаш от предизвикателствата на демократичния живот. Българите не сме граждани. Свикнали сме някой да ни води.

    ОтговорИзтриване
  8. филма не съм гледала и не мога нищо да кажа, не знам каква е връзката със дзифта, знам само, че и за дъвка не става, повярвайте,имам личен опит.Почти 50 лета от тогава, но и сега ми замирисва на газ, като се сетя за това,не тази газ, за която се говори напоследък, а газ за газените лампи,с която баба ми ме почистваще от дзифта, включително и зъбите.

    ОтговорИзтриване
  9. Връзката с дзифта е, че главният герой скрива в парче дзифт диамант, който е откраднал и е влязъл в затвора, където минава част от сюжета на филма.

    ОтговорИзтриване
  10. Сношението е състояние обратнона самосъхранението!

    ФИЛМА Е МН ЯК!
    Опасни сме българите-КРИТИКАРИ...
    Като има такива "мозъци", дето не го одобряват, 'що не създадете нещо дето да Ви похвалим???

    ОтговорИзтриване
  11. На мен ми харесва "Дзифт"! Изгледах го няколко пъти. И всеки път преоткривах нещо ново!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации