Журналистическа некомпетентност – счупена писалка…

Направиха втори опит за „покушение” над журналистите на bTV. И бих казал много на място. Сигурно ви звуча много краен, но наистина някои трябва да сложи някои немарливи журналисти на мястото им.

Опитът на Миролюба Бенатова да проникне в циганската махала във Видин завърши с благополучен край за нея!!! Казвам благополучен, защото тя се постара да се навре точно там, където не може. Не казвам не трябва, а не може. За да проведеш разговор с подобни лица е нужно да познаваш механизма за общуване с подобни групи, или, ако незнаеш, да го научиш. Това са специфични бандити, първо защото са роми, второ, защото са в ромска махала. Не може току така да се натресеш. Това противоречи на самата журналистика. Съмнява ме Бенатова да е провеждала предварителен разговор с някой от близките на „Ромео” (когото се опитва да разобличи). Преди всичко е нужно да спазваш журналистическите стъпки. Аз съм сигурен, че Миролюба ги знае тези неща много по-добре от мен. Понякога ме радва с точните си попадения. Но в този случай стратегията й беше прекалено грешна, и трябва да е щастлива, че работи в bTV, иначе да бяха я смлели махленските тарикати. Незнам тя дали си даде сметка, че това все пак е човек от подземния свят и едва ли може по толкова елементарен начин да стигне до него. Все едно да отиде у братята Маргини. Но тя подцени ситуацията. Наистина е добър журналист, но понякога излиза извън рамките на журналистиката, в опитите си да стигне до недостижимата истина. Едва ли ще открие нещо ново. Ама журналистическото у нея напира и надвишава нормите на позволеното.

Колкото до не чак толкова известният й колега Иван Георгиев – той е станал жертва на едни лапета-вандалчета. И той не предвиди правилно ситуацията. Абсолютно всички, които са от София знаят, че пред НДК всяка вечер има пияни и дрогирани ученици, които са опасни. Георгиев си помислил, че ще направи обикновен репортаж. Яно той е смятал, че младежите ще застанат пред камерата и ще си лафят с него. Да, ама не! Това показва непознаване на социалната обстановка. И голяма част от журналистите тръгват да пишат или да правят репортажи за хора и събития, за които са най-малко информирани.

Не съм аз човекът, който ще казва как д се прави журналистика. Напротив, хората са го написали преди много много години, ама нали сме си в България. И както обикновено си преминаваме границата на разрешеното. Ако при полиците това не носи сериозни последствия, то при журналистите крайният резултат може да бъде потресаващ. Освен, че ще им счупят писалката...

http://i.actualno.com/club.bg/files/2007/06/17/454a198e44.jpg

Коментари

Популярни публикации