сряда, януари 14, 2009

Почетоха Деня на ромите

Българи, арменци и роми играха и пяха на една сцена в името на разнообразието

През седмицата в Шумен се отбеляза Международният ден на ромите. Чрез този акт всички почитат паметта на загиналите роми по време на Втората световна война. В човешкия живот има добри и лоши мигове. Дните, в които шуменските роми отбелязаха празника си, определено имат претенции да се наредят сред най-жизнените и огнените. Всеки от нас знае, че пеенето, танците и наслаждаването на всеки момент от живота, са най-ярките и вечни черти на циганската душа.

А в дните на ромите всеки шуменец имаше възможност да се увери лично и на живо в таланта на този древен и митичен народ, пръснат по цялото земно кълбо. И най-прекрасното от всичко, което се случва, беше участието на арменски и български младежи в спектакъла на площада срещу градския съд. Жив признак за присъствието на духа на толерантността в нашия град.

Конкурсът за красота “Мис и Мистър Рома Шумен 2008” постави началото на ромските дни в града. За четвърти път шоуто се проведе в препълнената зала на Младежкия дом. “Ние поставихме началото на това съревнование за красота първо в града ни, а след това и на национално ниво.

“Мис и Мистър Рома” не е случаен конкурс.

Всички събрани средства отиват за благотворителност – работим с мисия. Изключително съм щастлив, че Шумен е основоположник на тази благотворителна кауза”, сподели пред “Показател” председателят на “Младежка ромска организация – Шумен” Мартин Асенов. Той е основният организатор на събитието. Петте момчета и деветте момичета, бяха оценявани от жури, в което участваше Айлин Али – Мис Рома България 2007. За най-красива ромка в Шумен бе определена 16-годишната Андриана Христова. Тя е ученичка в СОУ “Трайко Симеонов”. 17-годишният Юмер Юмеров, ученик в СОУ “Сава Доброплодни”, пък грабна приза “Мистър Рома Шумен 2008”.

ХУБАВЦИ: За най-красиви роми в областта бяха определени 16-годишната Андриана Христова и 17-годишният Юмер Юмеров. Те ще представят града ни на националния конкурс “Мис и Мистър Рома България 2008” през юли. Престижният форум ще се проведе в Шумен.
Снимки: Авторът и Кристина Ларкин

Двамата получиха специални награди. Останалите кандидати също си тръгнаха с утешителни армагани. Юмер и Андриана ще представят града ни на “Мис и Мистър Рома България 2008” през юли. Най-интересният факт е, че Шумен ще бъде домакин на този национален форум. “Тази година събраните средства от такса вход са дарени на дом “Майка и дете” – Шумен. През предходните години сме помагали и на отделни хора. Помагали сме дори на момчето, което спечели второ място тази година. Той се нуждаеше от спешна операция. Сега пък се включи в конкурса, с което и той помогна за събирането на нови средства”, обясни още Асенов.
Тържествата продължиха и през следващия ден. В късния следобед на 8 април роми, арменци и българи поднесоха цветя и венци пред Паметника на загиналите във войните на площад “Кристал”. Под звуците на националния ни химн – с тази задача бяха ангажирани ромски лидери, студенти, танцьори и общественици.

След поднасянето на венците от пл. “Кристал” по бул. “Славянски” премина шествие, състоящо се от участниците и организаторите на мероприятието. То стигна до откритата сцена на пл. “Освобождение”. Там поздравително слово от името на Община Шумен изнесе зам.-кметът Живка Тонева. Официални гости на празника бяха още зам.-председателят на общинския съвет Румен Русев, Вежди Хасан – експерт по етнически и демографски въпроси в Област Шумен и общинските съветници Иво Христов, Валентина Милчева и Стоян Русев.

Празникът продължи с концерт, в който участваха танцови групи от Кубрат, Завет, Ветово, Раковски, Салманово, Мадара, Шумен. Спектакълът се откри с химна на ромите “Джелем, Джелем” в изпълнение на орк. “Шумен”. Публиката се разгорещи, когато на сцената започнаха да излизат съставите за ромски фолклорни танци. Имаше и театрални изпълнения от ромската група с екзотичното име “Пиперчо”, която забавляваше хората на площада със своите неповторими истории. Запомнящо се бе и изпълнението на красивите момичета от популярният квартет “Примависта”. Танцовият състав “Звънче” вдигна духа с български народни хора и танци. Момичетата и момчетата от арменската група “Силварт Чилингирян” също допринесоха за пъстротата на празника. Концертът приключи със слово на Николай Янков, ст. експерт младежки дейности, спорт и туризъм в Община Шумен. Той благодари на кмета, на организациите, които спомогнаха за реализирането на празника. Всички танцьори и участници в концерта получиха грамоти и награди за участието си. “Радвам се, че ние сме сред общините, където Денят на ромите се отбелязва бурно и шумно. Тази година имахме и основателен повод да го празнуваме с арменци и българи, тъй като Европейският съюз обяви 2008-ма за година на Интеркултурния диалог. Благодаря на колегите, които подкрепиха тази инициатива”, сподели още Янков. Според него ромските младежи имат нужда от сцена за да покажат своят чар и да се харесат на другите. Той твърди, че

подобни
мероприятия са добър начин
за общуване

между различните етноси в Шумен.
Така приключиха тържествата послучай Международния ден на ромите, където те се опитаха да покажат своята самобитност. Езикът на дедите на днешните роми е бил универсален – музиката, танците и песните. Така образът им получавал достатъчно устойчиви черти и се превръщал в символ на определена жизнена философия, в чиято основа стояла музиката. Музиката! Носили са я в сърцата си. Дори когато някакво бедствие (война, болести и др.) ги е сполетявало, те не преставали да пеят и танцуват. Вечер, изморени от танци и веселие, те чертаели по небесната пътна карта маршрута за утрешното си пътуване.

Желанието им да опознаят света ги водело към онзи райски кът, който ще нарекат своя родина. Тогава те обикват тази земя, както любят жените си – страстно и завинаги. Един народ непрекъснато разпиляван, но и непрекъснато оцеляващ. Внуците на народ, който въпреки превратностите на съдбата, не губел нито виталната сила на своя дух, нито порива си към творчество – заслужават уважение!


Няма коментари:

Публикуване на коментар