Поглед отгоре

21.04.2008

Орлите и електрическите проводници са най-големите врагове на парапланериста

Казват, че хората и Земята изглеждат по съвсем друг начин, погледнати отвисоко. Венелин Стойков е сред хората, които са запознати най-добре с това как изглеждат на човечеството и природата от внушителните 5 514 м. Той е двукратен световен рекордьор по моторен парапланеризъм. Веднъж е достигнал споменатата височина. Подобрил е световния рекорд за най-висока скорост, като е достигнал 50 км в час. „За около 4 500 евро (толкова струва нов моторен парапланер) човек може да лети.

СНИМКИ ЗА СПОМЕН: Неповторимата гледна точка на фотообектив, полетял в облаците могат да видят до края на месеца в Регионалната библиотека всички, които обичат красивото край нас. Световният шампион по моторен парапланеризъм Венелин Стойков ще ги издигне до места, където са били само той и ... орлите. Снимка: Авторът

Това е най-евтиният начин да видиш света. И след това да прибереш „самолета си”, споделя шеговито Стойков. През седмицата в регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров” бе открита неговата изложба от снимки „България – полет отгоре”. Фотосите ще стоят там до началото на май. Всеки шуменец, който иска да усети от въздушните му преживявания, може да го направи.

Моторният парапланер се състои от седалка, мотор, колани и крило. Разчитайки само на тези пособия, Венелин е единственият прелетял над езерото Байкал и над Нова Зеландия. Парапланеристът може да се похвали и с прелет от Банкя до Св. Влас. Преминал е през цяла България за около 9 часа със средна скорост 35 – 40 км в час. „Има страхотен чар в това бавно летене. Успях да разгледам прелестите на страната ни внимателно отгоре”, твърди Венелин Стойков. Летял е в почти всички европейски страни. Най-забележително е участието му в състезание по летене, проведено в Португалия. Там саморъчно изработва национален трибагреник, който организаторите издигат, редом с флаговете на другите международни участници.

Венелин е завършил техникум по машиностроене и сам си е конструирал цялото оборудване. С летенето като хоби се занимава от 10 години. Смята че човек ще получи много повече травми, ако играе футбол или баскетбол, отколкото ако падне с парапланер. Отгоре е станал свидетел на интересни неща, които се случват долу. „Веднъж видях как хора си мият колата в река. Ставал съм свидетел как изхвърлят отпадъци на нерегламентирани сметища”, казва Стойков. Той се е сблъсквал и с много трудности във въздуха. Като най-голям свой враг над земята спортистът определя електрическите проводници. „Станах и обект на нападение от страна на орел. Хубавото е, че успях да уплаша птицата със силен вик. Иначе можеше да ме нарани”, обяснява Стойков. Според него единственият му недостатък е голямото тегло, което му пречи при началното излитане. Но от друга страна точно теглото го ускорявало повече. „В този спорт всеки килограм е от значение”, категоричен е Венелин. Запаленият летец твърди, че човек може да постигне много само, ако се усъвършенства. Той е собственик на клуб по моторен парапланеризъм и организира най-големите състезания в България. „Септември ще обиколим цялата страна с група парапланеристи. Над Шумен ще излетим около 17 – 18 септември”, сподели Стойков. Ако нямате време да посетите регионалната библиотека можете да се насладите на снимките му на www.picasaweb.google.com/venkost

Коментари

Популярни публикации