Barack Hussein Obama - сбъднатата афроамериканска мечта

http://images-cdn01.associatedcontent.com/image/A6675/66757/300_66757.jpg
Сбъдната мечта...
Barack Hussein Obama - първият чернокож Президент на САЩ. Немога да скрия радостта си, че той спечели срещу John McCain. Някои ще кажат защо ли се радва тоя пък. Радвам се защото считам, че Obama е едно ново начало може би за целият свят. Според мен ще се даде голяма пауза на войните, което само може да радва. Избирането на Obama показва, че в САЩ вече не обръщат особено внимание на расата, религията и етноса на хората. ”Хората повярваха, че техният глас на изборите за президент ще донесе промяна: републиканци и демократи, бели и тъмнокожи, хомосексуалисти и хетеросексуални. Ние доказахме на света, че сме не сме само “червени” и ”сини” щати… Ние сме съединените щати на Америка. В този важен момент – промените дойдоха в нашата страна”, каза Obama пред CNN. “Вие, които се опитвате да разтърсите основите на света, ние ще ви нанесем поражение...”


I have a dream...
“Имам една мечта - че четирите ми деца един ден ще живеят в свят, в който няма да бъдат съдени по цвета на кожата си, а по силата на характера си.” Това заявява известният негърски водач и борец за граждански права в САЩ Мартин Лутър Кинг на 28 август 1963 година в едноименната реч пред паметника на президента Линкълн във Вашингтон. 35 години по-късно мечтата му изглежда сбъдната. До сбъдването на мечтата се стигна не лесно. През всичките тези 35 години американската държава и обществото полагаха целенасочени усилия, за да може афроамериканците – каквато е коректната лексика сега – да станат наистина част от цялото, да получават равни възможности и да бъдат насърчавани да ги използват. Отварянето на училищата едновременно за бели и черни, приемането на специални закони, забраняващи дискриминация при наемането на работа, специални програми за достъп до образование бяха само част от нещата, които свърши Америка от тогава досега.

P.S. Надявам се някой ден и ние да си имаме Obama. Въпреки че се страхувам, че това няма да се случи, не спирам да мечтая. България не е Америка. Тук мечтите не се сбъдват често. Но все пак...
5.11.2008

Коментари

Популярни публикации