Истанбул – колосалният град и дъртата комплексарка Европа

За първи и не за последен път преминах българо-турската граница. Говорим с момчетата от България за разликите между нас и тях. Едно от момчетата казва нещо много интересно по време на пътуването ни до Истанбул – „Турция е страната на забраните!”. На въпроса ми „Защо?” той започва да изрежда куп забрани. Той е от Турция, баба му и дядо му са от България, а майка му живее и работи в Белгия. Изброява ми страхотиите на Истанбул – „Нямаш право на това, онова...”. Гледам го и недоумявам как може да говори толкова негативно за Истанбул и в същото време да е влюбен в страната си. Трудно е за разбиране. Той хем не уважава начина на живот в Истанбул, хем пък иска да е там...

Оказа се, че това момче говори основно за квартала (общината), в който живее – Гази Осман Паша. А доколкото разбрах там е концентрират основното терористично огнище в Истанбул. Някой ще ми направи забележка „Как мога аз да говоря за терористично огнище в Истанбул?”. В град като този има много огнища. Толкова са много, че няма да ти стигне живота да разбереш за тях. Непонятно е, наистина, но трябва да си бил в Истанбул за да го разбереш. Всъщност аз бях изманипулиран от това момче. Мислех, че той говори за Истанбул. А за Истанбул не може да се говори. Може да се говори за махал в Истанбул, за квартал, за... Но не и за Истанбул.

Истанбул е красив, грамаден, ужасно колосален. Ако не сте виждали магистрали в град или град в магистрали, идете в Истанбул. Идете за да видите път, пътища, пътници.

Преди сто години Аднан Мендерес започнал да прави проект за пътна инфраструктура на Истанбул. Попитали го – „Мендерес бей, самолет ли ще каца на тия пътища?”. А той отвърнал „Самолет няма да каца, но след 100 години всички ще ме споменават и ще са благодарни!”. И наистина е така. Днес има булевард на негово име. Ако пътувате до Истанбул, няма как да не минете през „Аднан Мендерес”. Нямам как! Идете и вижте какво е път. Идете в Истанбул. Не искам да правя сравнение с нашите пътища, а и не бива. Просто се губим. Площта на магистралите им е сигурно по-голяма от територията на България. Тъпо, нали?

При нас едва ли има някой, който да мисли сто години напред. Ние не можем да мислим една седмица напред, а какво ни остава да мислим 100 или повече години напред. Ние мислим само за едно, как да се прецакаме един друг. В Истанбул хората имат страх от Аллах. У нас нямаме страх от никого. Ние сме комплексари. Все ни е страх да не загубим свободата си. Всъщност свободата ни е стабилна, но увереността ни е нулева.

Истина е, те дават по-жертви от нас по пътищата. Но ги дават от невнимателно шофиране. Като казвам невнимателно имам предвид убийствено шофиране. Пресичат на червено, за тях мигачи няма, а дори да има, никой не те пуска. Както каза Сема (на която съм на гости) „По красивите пътищата на Истанбул никой няма да ти даде да използваш правото си, трябва сам да си го вземеш!”. И наистина е така.

България е черен магистрален път в Албания, а Истанбул берлинска магистрала. Не иде реч за Турция, а за Истанбул. Това е градът държава!

Случайно отворихме темата за Европейския съюз с турските ми приятели. „Европа се страхува от нас. Населението ни е над 70 млн. Ако влезем в ЕС, ние ще имам водеща позиция.” Прав е Уур бей. И аз го подкрепям. Ако България ще стане красива поне като истанбулските магистрали, то аз съм „За” Турция да бъде в ЕС. Защо не? Поне ще има страна от Балканите, която да покаже на Великия Запад, че нашия полуостров също има цивилизация, конкурентна на тяхната. България не успява. Румъния и Гърция също. Когато чух тези думи, аз се запитах „Това демократично ли е или демонично?”. В един момент разбрах, че ЕС не дава шанс на всеки. Не дава, защото Европа е една дърта комплексарка и дискриминаторка. Никой да не ми говори за ислям или нещо подобно. Просто в Истанбул нещата са съвсем различни. Няма ги изблиците и теченият като в България. А разни водещи политически формации у нас като се обявяват против Турция да е в ЕС, нека преди това да разберат в какво състояние е Истанбул. Разбира се Истанбул не е цяла Турция. Но Турция заслужава да бъде член на ЕС заради Истанбул.

Коментари

  1. Оги ти представяш ли си какво ще стане ако и Турция влезе в EU та тук е е пълно с турци и само чакат като хиени Европа да ги приеме като членка... Имам достатъчно конкуренти, а като се сетя какво нахално общество са просто ние още повече ще клекнем на работния пазар нека седи настрани Турция...не е нужно на всяка манджа миродия да става

    ОтговорИзтриване
  2. Съгласен съм с казаното от Анонимния. Защо мислиш, че голяма част от евространите са против Турция в ЕС? Защото знаят какъв таралеж в гащите ще си сложат. Дано Турция никога не влезе в нещото, което въобще не й принадлежи, дори и чисто географски...

    Радо

    ОтговорИзтриване
  3. Голяма част от хората в България, а и на Запад нямат представа за Турция и турският народ. Турците в Турция са съвсем различни от тези в България или Германия (Холандия и пр.). У нас знаем Ахмед Доган. Грешка. Голяма грешка. В никакъв случай не допускайте Доган да бъде лицето на турците в България, защото не е. Така е много лесно да се говори "таралеж в гащите". Това е жив популизъм. Не повтаряйте думите на български политици, които дори не знаят какво се случва в България. И аз бях почти против Турция да е в ЕС. Но сега съм тука в Турция, и ви казвам, че доста по-подредено и приятно от доста страни на Запад. Ако Турция заслужава да бъде една от водещите страни в Европа, защо да не стане? Нали това е смисълът на демокрацията? Да се дават равни възможности на всеки! Но тук ясно се вижда лицемерието на Запада. Те искат да са господари на целия свят и да командват всички. Страх ги е, защото Турция няма да има позволи да я командват!

    ОтговорИзтриване
  4. Интересно, постингът ми съвпадна със следната новина от последниет дни:

    Турция осъди днес европейските партии, които залагат в предизборните си кампании на изказвания срещу членство на Турция в ЕС, обвинявайки ги в "разпалване на ксенофобия". Информацията предаде агенция Франс прес, цитирана от БТА.

    Министерството на външните работи на Турция заяви, че Анкара "следи със съжаление негативните изявления и реторика в някои държави за процеса на присъединяване на Турция към ЕС". В изявлението се осъждат "безсмислените формули", имащи за цел да предложат на Анкара алтернатива на пълноправното членство, като например привилегировано партньорство или по-широко сътрудничество в рамките на блока на 27-те и средиземноморските държави.

    "Турция отхвърля реториката, която няма нищо общо с добрата воля," пише още в изявлението на ведомството. Според текста "използването на този вид реторика в предизборните кампании създава климат, подвеждащ европейския гласоподавател и разпалващ ксенофобия".

    Политиците от Франция и Германия особено активно изказват съпротивата си срещу членство на Турция в ЕС, отбелязва електронното издание на в. "Хюриет". Крайнодесни партии в различни страни-членки на ЕС също използват в предизборните си кампании негативна реторика спрямо европейските аспирации на Турция в рамките на по-широка програма срещу ислямизацията на Европа, допълва още медията.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации