Заплахи за медиите, заплахи за обществото - вчера и днес

В началото на третото хилядолетие почти в цяла Европа комфортно се е настанила демокрацията. Това би трябвало да означава, че днес няма никаква заплахи за европейските медии и общества.

Днес реална заплаха за гражданите на Старият континент не съществува до толкова, до колкото те самите не са заплаха за себе си, като упражняват правото си на избор и избират демократични диктатори, които редят всичко по преценката си за демократичен синхрон.

Да, наистина няма нещо, което да застраши устоите на гражданското право, ако бъде изпълнено изцяло задължението, стоящо срещу съответното човешко право.

Можем да се изразяваме - на глас и на хартия. Никой не ни забранява да го сторим. Често обаче се случва така, че някой се грижи да имаме малка аудитория, или ангажира дебеловрати, мутроплътнести и високи мъже в черно, с метални пръти в ръка, за да хигиенизират стореното от нас, защото то е неудобно и неприятно за нечии очи и уши. Колкото жалко да звучи и изглежда, това е реалната демократична обстановка на доста места в Европа.

Медиите са били, са и ще бъдат винаги зависими - от властта и малка част от опозицията. За тях винаги има заплаха, ако материалът, който се излъчва в тях, не бъде пречупен през призмата на властите.

Сравнение между днешните медии и общество може да се прави то толкова, до колкото те са равносилни, независимо от епохата, в която са виреели.

Вчера медиите са били пълни със съдържание от общ развлекателен характер, защото всяко коментиране на властта или състояние на обществото, е било поставяно на предпечатен преглед от държавните структури. Трудно може да се говори за заплаха на медиите, тъй като на тях не им било позволявано да "заплашват" някого с текстовете си. Спрямо тях се прилагала мярката, която следва след заплахата - отстраняване и унищожаване на неудобната четвърта власт.

Обществото било учено да бъде послушно. В противен случай размирникът или размирниците бивали преследвани, хвърляни в изгнание или изгаряне в "кладата на властта".

За разлика от вчера, днес медиите и обществото имат повече свободи, но за сметка на това са в истински заплашителни условия, защото са заплаха за властта със свободната си мисъл и право на изразяване, ако наистина не се причислят поне малко към властта.

Заплахи за обществото и медиите има, когато те са заплаха за властта.

Коментари

  1. Да, независимо дали е демокрация или някакъв друг модел на управление.

    ОтговорИзтриване
  2. Замислям се за друго. Дали, ако медиите получат в един момент свободата, ще успеят да започнат да изпълняват важната си роля веднага. Натискът поражда навик за автоцензура, който трудно се преодолява.Човек свикне ли веднъж преди да пише да се оглежда откъде духа вятърът ще го прави цял живот. Човешко е някой да го е страх, но хората уважават тези,които не отстъпват.Знаеш достатъчно примери.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации