Победителят е сам

Онзи ден попаднах на последната книга на Паулу Коелю "Победителят е сам". Не съм я прочел. Може би ще го направя. Но видях в заглавието истината. Победителят наистина е сам. От дълго време не пиша. Ни в блога, ни във вестници, ни във списания... никъде не пиша. И в момента се чувствам изпразнен от страна на идеи за писане, защото всичко ми се вижда сиво, мъгливо и може би лайняно, ако миришеше. Най-после имаме нова политическа класа. Дами и господа, сложете розовите очила, моляяя! Да видим какво ще ни предложат. И аз искам да видя, защото гласувах. Само да не стане така победителят да остане сам.

Много хора вярват в световната конспирация - нагласени събития, нагласени лица... нагласени неща. Не знам защо, но и аз взех да се съмнявам вече - дори в себе си. Промит мозък ли съм или...?!

Опитваш се да правиш добро - хората не го разбират, мамка им!
Опитваш се да бъдеш добър - хората не го усещат, мамка им!
Бориш се за скапания световен мир - хората се борят срещу тебе, мамка им!
Гласуваш доверие - изненадват те отзад, мамка им!
Имаш кауза - откажи се, само Господ е способен да има кауза!
Търсиш не любов, а човек, който да те разбере - спри се, всеки разбира само себе си!

И в един момент имаш чувството, че си сам. Успял, задоволен, красив, умен..., но сам и нещастен.

Аз не съм това. Някой друг е това. Аз не съм нещастен. Аз не съм умен. Аз не съм красив. Аз не съм задоволен. Аз не съм успял.

Чудя се, като ми се случат тези неща, сам ли ще съм?

Не знам...

Коментари

  1. Още си млад за такива песимистични размисли, въпреки че самотата не е привилегия на старите. Сигурно има рецепта, но не е универсална. Дори и в това има доза самота.

    ОтговорИзтриване
  2. Знаеш ли, Оги, напълно си прав за всичко, което казваш тук. Макар че тези неща нито се казват отскоро, нито за първи път, факт е, че всеки трябва да стигне до тях напълно сам. Затова и от целия ти текст най-точна от всички преоткрити истини е тъкмо последната. Че всеки разбира само, само и единствено себе си. И в крайна сметка всички сме сами. Само за едно няма да се съглася с теб - да си сам не значи непременно да си нещастен. Ако приемем самотата за даденост, каквато е, а не за състояние - тогава тя няма пряка връзка с щастието. То винаги е моментно. Хубав ден и успехи!

    *OFFTOPIC* Абе и в твоя блог забелязвам проблема с неработещи свежо бутони за гласуване. И при мен им стана нещо, навсякъде ли е така?!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации