Принцът и просякът са скарани

Днес принцът не си играе с просяка. Днес просякът не е интересен. Марк Твен уникално описва обърканият ни свят. С "Принцът и просякът" ни показва и казва, че човечеството никога няма да бъде толкова съвършено и щастливо, каквито са героите му - Том и принцът на Уелс.

Днес успях да съзра истината за героите му.

Принцът на Уелс в днешно време се бори с чудовищата в компютърните игри - стреля по тях, изкормва ги, убива ги. Има майка и баща, които се грижат за него. Опитват се да му нарисуват добро бъдеще. Но някъде по средата на пътя някои от принцовете стават алкохолици, убийци, наркомани, изнасилвачи. Това, че е принц, не му гарантира светло бъдеще и път осеян с рози без бодли. Принцът се отпуска, отпуска, отпуска... и по течението се пуска. А мамето и татето му се губят в процеса. Престават да бъдат част от веригата на развитието на принца. Не много често и не много рядко е такова предписанието за принца в съвременните граници на живота.

Просякът? Неговата хич не е лесна. Първо буквално трябва да наизусти всичко, което му казват родителите му - безработни, мързеливи, миризливи и безотговорни млади хора. Чувстват се избутани от от държавата, ама се оказва, че те сами се избутват умишлено. Сякаш мечтаят да бъдат цял живот просяци. Сякаш им харесва да бъдат просяци. Сякаш винаги са били просяци и такива ще си останат.

Днес срещнаха просяка на Марк Твен. Сополът му висеше. Беше бос, гол и мръсен. "Бате, Господ да те благослови, дай 20 ст. Семейството ти да е живо и здраво..." Не очаквах да чуя това от едно 4-годишно хлапе. Осъзнах, че нашият просяк е различен от просяка на Твен. Интересно ми беше от кого научи тия слова, нехарактерни за децата. Аз твърдя, че децата до 4 г. все още не могат да осъзнаят каква точно ценност представлява семейството. Все още аз не си давам сметка и не се замислям върху това. А някакво хлапе взе да ми говори за семейство. Успях да разбера от кого е научил клишетата на просяците. От майка си, разбира се. Успях да науча и кой го кара да проси. Майка му, разбира се. Успях да науча за какво ги харчи парите. Не само за храна, разбира се. Моите успехи с просяка всъщност не са кой знае какви успехи или някаква новост. На всеки е известно що за просяци имаме.

Но най-важното, което установих - принцът е скаран с просяка. Просякът оцелява и просеща челяд създава. Принцът живее... на моменти оцелява и да живее продължава! Принцът и просякът не се познават. Поне в България е така!

Коментари

  1. И при възрастните това деление е явно. При децата, обаче е жестоко. това, което можем да направим е да не отвръщаме очи.

    ОтговорИзтриване
  2. Да, наистина. Има го и при възрастните. Не знам кой ни е устроил така в България - да се разделяме.

    ОтговорИзтриване
  3. Разделението е от различията(материални,духовни),които в днешно време свободно изразяваме.Не обаче различията ни разделят,нетърпимостта към другия,към различния,това е в основата според мен.

    ОтговорИзтриване
  4. Нетърпимостта, завистта и правилото "Аз може да не съм добре, но другият трябва да е по-зле от мен."

    ОтговорИзтриване
  5. Явно днес пак си се вдъхновил от най-големия ни учител "Живота". Това показва, че си наблюдателен и не си "Кон с капаци", каквито са повечето "принцове" днес. Жестока реалност нали? но тя не е от вчера и сигурно в бъдеще няма да изчезне.Ние дотолкова сме свикнали с нея, че даже вече не ни прави впечатление.НО добре че ги има пак хора като теб, та да ни светват от време на време за някоя житейска истина. Лошото е, че управляващите все повече се опитват да превърнат колкото се може повече БГ " Принцоце" в просяци.

    ОтговорИзтриване
  6. На тях така им е изгодно - да има "принцове" и просяци, но не като тези на Твен.

    ОтговорИзтриване
  7. dosta e potresavashto tova...

    ОтговорИзтриване
  8. Vinagi"princovete"sa bili skarani s prosqcite,rui 4e -nqma ni6to 4udno.
    Tam e lo6oto,4e predi edin Princ da stane takuv,nqkoga{dale4e v rodoslovnoto mu durvo e imalo i prosqci}e bil prosqk.Dnes ,za ogromno sujalenie vsi4ki sme zabravili,4e predi vsi4ko sme HORA
    JANA METODIEVA
    DUPNICA

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации