Един „циганин“ по-малко

Преди десетина години гениалният Емир Кустурица в свое интервю каза: „Когато големият руски режисьор (става дума за Никита Михалков) идваше у нас, той получаваше имейли от рода: Как може да общуваш с този циганин…?“.

И у нас е така. 

Разсърдил се един журналист на друг, че коментирал думите на наш академик пред трети журналист..., ама целият този коментар бил във връзка с приказките на един вицепремиер, че и министър на войната, както биха казали нашите отци, дозволил си волността да нарече цял един народ „нагли“... 

В търсенето на „правдата“ всички така се овъртолиха, че не можа да се разбере кой кого обижда и кой за какво се обижда. А всичко излиза от един вестник „Уйкенд“. Вестника е фейк /фалшив - на националния български/ и бълва само фейк новини на чист софийски. Не знам колко е фейк и колко е фалшив, но се легитимира с „доайена“ на „доайените“ на българската журналистика Кеворк Кеворкянов. Та, вестникът рекъл, че водещият на 120 минути бил с ромски произход. 

Академик Георги Марков коментира пред фейк рома, че чаче/истинските/ рома са станали „нагли“. После Иван Гарелов коментирал пред Слави Трифонов как академика не знаел, че говори на фейк ром за това колко нагли са станали чаче рома... Вече и аз взех да се обърквам. Ама те всички се разбраха. Иван Гарелов се е извинил на Светослав Иванов, задето направил такова грозно изказване, посипал си главата с пепел, Светослав е обяснил на целия си род и на дъщеря си, че това е една голяма лъжа и всичко е ОК. Вицето Каракачанов, академика Марков и още един куп…не се извиняват. 

Не издържа Светослав Иванов. Една лъжа казана сто пъти…Спокойно, Светославе има още 98 пъти. 

Сега и аз съм спокоен, че никой от тях не е от нас. Сега вече знам как да обясня на децата си и целия ми род какви са: „Вие просто не сте Иван Гарелов, не сте Светослав Иванов, не сте академик Георги Марков, но сте някой от всички академици, подписали онова писмо до Премиера, в което академиците обясняват колко нагли са станали ромите. Академика го каза пред Светослав Иванов - истинското предаване. Само не каза кой е, и Светослав не попита за кой става въпрос, изберете си вие. Аз се двоумя Сендов ли да си избера или Воденичаров, а може и Карталов, ама май академикът каза, че е завършил медицина. Трябваше да го уточнят това. Господа академици, кажете си…Истината освобождава. 

Кофти е да ти кажат, че си циганин. Представи си какво е да ти кажат, че си нагъл циганин, в национален ефир. Само докато погледнеш дъщеря си и вече разбираш, че не си си платил тока, живееш на гърба на „работещите“ българи, откраднал си поне жена си, а тя горката е родила 8 деца и носи в утробата си близнаци, целия ти род са готови да изнасилват и убиват, за да живеете в незаконни къщи. Леле, що безчинства ти минават през главата. Да се чудиш как оня едничкия е станал академик. 

Кофти е да си циганин. Виждаш ли омразата в очите на всеки, който си плаща данъците, чуваш ли: „за тези само напалм, една бомба и да ги няма, смърт за гнусната паплач“? Фейсбук не искаш да го отваряш, за да не прочетеш, че поредния, „смазан от работа, средностатистически българин“ иска Хитлер да беше жив и да е направил всички цигани на сапун. 

Кофти е дори да си фейк циганин. Налага се да се обясняваш на децата си и целия си род. Та ти имаш власт, оправдай се, опровергай се. Не може академиците да те намразят, министри да те псуват, средностатистически да те ненавиждат. Фалша винаги води до оправдания. 

Спокойно, не сте цигани, просто живеете в България! Може да е и случайно? 

Но, Кустурица продължава: „Ами няма Европа без духови музиканти, без тамбури и без тези гении…“. За циганите става дума.

Източник: АДД, автор: Райчо Чапразов (на снимката).

Коментари

Популярни публикации