Днес - дни на щастие и сълзи


Зайди, зайди, ясно слънце… e популярна българска народна песен! Тоше  Проески е македонец и един от многобройните изпълнители на тази песен! Проески е роден на 25 януари 1981 и  умира  на 16 октомври 2007 година при автомобилна катастрофа край град Нова Градишка, Хърватия. Загива на място. Бил дълбоко заспал в момента на удара така, че не е усетил нищо. Преди няколко дни се навършиха 3 години от трагедията с един от най-обичаните македонски певци!
Случаят с него ме накара да се замисля справедлива ли е съдбата  с хората. Защо  винаги се случва така, че когато човек достигне огромни постижения по пътя на живота си, стигнал е върхът, излизат едни такива малки камъчета и преобръщат всичко. Случаят с македонския изпълнител е пример за това, че когато най малко очакваш, се случва нещастието. Сигурен съм, че всеки има  подобна история, която може да разкаже. Отдал си  се изцяло на  кариерата, постигаш невероятни успехи, правиш това, което искаш и то ти доставя удоволствие! Щастлив си! Хората те обичат, радват ти се! Слушам песента.... Тъжна, бавна мелодия, описваща живота – младостта и старостта са преминали неусетно. Баба ми казва: „Съдба! И в бутилка да се скриеш, пак ще те намери  и това, което ти е отредено ще се случи!” Несправедлива е тя – съдбата. Всеки се е питал: защо на мен, защо не на него?  Това ли заслужава човек? Да е в  постоянна  битка, борба за повече и повече. Без да се замисля, че пропуска неща, които никога няма да се върнат. Осъзнаваме ги много късно, когато нищо не може да се направи, защото нямаш силите или си  си тръгнал  от тази земя.
Днешният глобален свят толкова се е впил в нас, че не забелязваме малките, онези  красиви неща, които биха ни зарадвали повече от постигнатите ни успехи. Защо е  направен така живота? Да отнема най-скъпите неща, точно когато имаме нужда от тях, когато се надяваме на тях, когато трябва да им се радваме. Тежко нещо е участта да бъдеш щастлив пред другите, а нещастен за себе си.   Затваряш се, мислиш, пресмяташ, връщаш времето назад, за да откриеш грешката. 

...Зайди, зайди ясно слънце, зайди, помрачи се, и ти ясна месечинко, зайди, удави се...!

Коментари

  1. Мисля, че е направен така, за да си задаваме такива въпроси... Много ме развълнува и замисли с този кратък и според мен много искрен текст, 10х :)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации