В Брюксел единият брат Юзеиров агитира за ДПС

На изборите раздавал по 30 евро на глас

Преди няколко дни излезе информация, че единият от братята Юзеирови - Юзеир Юзеиров, е арестуван в Белгия, защото има да излежава 7-месечна присъда за фалшифициране на документи. Юзеиров, който по паспорт е Росен Йорданов, бил осъден на 8 май 2009 г. задочно в Хаселт. Присъдата му била връчена на домашния адрес и той не я обжалвал. Не се съобщава какви книжа точно е фалшифицирал, но не били документи за самоличност. Нашенецът има предприятие за пакетиране на пилешко месо в град Беринген, на 20 км от Хаселт. Наши роми, работили за Юзеир Юзеиров в Брюксел като товарачи на кокошки, са били призовани като свидетели срещу него. Двамата братя Яким Харизанов и Христо Харизанов от село Раковски, община Разград, се познавали с по-големия брат лично. 44-годишният Яким работил при него от 1999 г. до 2008 г. – товарил кокошки в тирове цели девет години. През 2006 г. дръпнал при себе на работа по-големия си брат Христо. В края 2008 г. двамата братя гурбетчии напуснали работата в Брюксел при Юзеиров. „Не издържахме на физическото натоварване. Работата беше много тежка. Работехме само през нощта. Въпреки тежките условия заплащането беше добро – 12 евро на час”, обяснява по-големият брат. Преди две седмици двамата гурбетчии отново решили да тръгнат по Европа, за да търсят препитание. На границата с Румъния родните полицаи спрели Яким със страхотна новина. „Казаха ми, че съм свидетел по делото на Росен Йорданов (Юзеир Юзеиров), който е бил обвинен в Белгия за укриване на данъци и други финансови измами.

"Останах учуден, защото делото е започнало преди 2 години, а аз сега разбирах, че съм свидетел. Предполагам, че съм получил призовка, когато съм работил при него. А вкъщи не е имало никой”, обяснява Яким. След като го върнали, Яким посетил Окръжната следствената служба в Търговище, където му задали въпроси, свързани с Росен Йорданов. „Разпитваха ме откъде го познавам, какъв човек е. Питаха ме дали е взимал рушвет, за да ме уреди на работа”, споделя още гурбетчията от село Раковски. Една седмица след граничното приключение двамата братя отново поели на път. На брега на Дунав в Русе този път спрели и двамата братя, като Яким бил задържан за два часа. „Вие, двамата братя, слизате тук. Не сте се явили като свидетели по дело и сте обявени за национално издирване. Трябва да посетите Окръжната следствена служба в Търговище за показания. След това можете да пътувате свободно”, са били думите на граничните полицаи. „Видяхме се в чудо. За втори път ни се случваше. Първо спряха брат ми, а сега и мене”, обяснява Христо, който е с по-малък стаж при Юзеиров.

От Окръжната следствената служба в Търговище не дадоха много разяснения по случая. Временно заместващият следовател по делото Лъчезар Иванов, който е разпитал двамата братя, сподели, че не е запознат с делото. „Аз само замествам друг колега, който е в отпуск. Не знам детайли по делото и не мога да коментирам”, категоричен бе Иванов.

По думите на двамата братя делото срещу Юзеир Юзеиров е за финансови измами – укриване на приходи и неплащане на данъци в Белгия. Яким и Христо споделиха, че Юзеир е бил осъден с ефективна присъда за 3 години, която започнал да изтърпява преди повече от седмица. „Той е изключително остроумен мъж. Всичко, което притежава, се води на името на жена му, с която няма граждански брак. Юзеир има няколко ресторанта в Брюксел, две-три дискотеки и се занимава с транспортирането на кокошки”, разказват ромите. Юзеир Юзеиров притежавал и агенция за легализация и преводи, която обслужва българските граждани в Белгия на преференциални цени. Според Яким Юзеир въртял цяла Белгия на единия си пръст. Христо твърди, че Юзеир няма да остане дълго в затвора, защото осигурява работа на много хора. „Белгийците са умни. За тях той е важен човек, защото осигурява препитание на много мъже и жени. От България при него сме работели над 40 души само в кокошкарството”, уточнява Христо. Двамата братя говорят с ентусиазъм и много емоции за бившия си шеф. Твърдят, че е много стриктен и не търпи капризи. „Ако закъснееш една минута – знай, че си си загубил работата”, категоричен е Яким. От ромите разбираме, че Юзеир не разделял хората на религиозна и етническа основа. Уважавал всички и се държал еднакво към всеки. „Добър човек е. Той е истински мюсюлманин. Всеки петък ходеше на намаз. Коректен беше и като шеф. Плащаше ни без закъснение или орязване на надницата”, спомнят си двамата братя. Става ясно, че Юзеиров ги е наел на работа във фирмата „Фреш еър” ЕООД, която е със седалище в София. Като по договор ги осигурявал на минималната заплата – 200 лв. към онзи момент. Всъщност ромите са припечелвали по 500 евро на месец, от които само 100 евро се превеждали с разплащателни фишове по банковите им сметки в България, а останалата част получавали на ръка. „Явно са му усетили схемата”, отбелязват с усмивка гурбетчиите.

„На изборите той водеше кампанията на ДПС в Белгия и по-конкретно в Брюксел. Раздаваше по 30 евро на човек. Той е човек на Доган”, разкриват братята Харизанови. От обясненията им става ясно, че отскоро Доган скъсал всякакви връзки с двамата братя Юзеирови. „Юзеир е много богат и не се страхува от никого. Дори от самия Доган”, твърдят още бившите му работници.
За прословутия Мюсюлмански демократичен съюз двамата братя роми казват: „Той просто направи интернет клуб в махалата за деца. Всички деца, които се молеха в джамията и четяха Корана, играеха безплатно на компютрите. Така и българските деца започнаха да ходят в джамията и да се молят, за да играят на компютрите. Българските родители се ядосаха и подадоха жалба в полицията. Оттам тръгнаха медиите. А Юзеиров видя възможност за реклама и популяризиране на името си. И успя, защото всички му се вързаха”, обяснява със смях Яким и отново подчертава, че Юзеир е изключително умен и знае кога какво да прави и как да го направи. Юзеир движел семейния бизнес. „Брат му се занимава с работите в България, а той – с работите извън България”, обясняват още ромите от Раковски.

Христо и Яким след няколко дена поемат отново към Европа.

С надеждата да преминат границата без никакви препятствия. „Ще ходим в Германия. Там има много работа в строителството. Ще се пробваме. Все ще е по-добре от Раковски”, категорични са ромските гурбетчии. На въпроса дали биха работили за Юзеиров отново и двамата братя споделят, че той ги е търсил многократно, но те отказвали. „Работата е много тежка при него, а и той вече е забъркан в доста неща. Затова по-добре да сме настрани от Юзеир”, завършва 44-годишният Яким Харизанов.

P.S. в. "Новинар", 30 юли 2010 г.

Коментари

Популярни публикации