Криворазбраната демокрация - част III

За нормалното протичане на изборите следи Асоциация „Прозрачност без граници”, която се състои от няколко неправителствени граждански организации. Георги Милков представител на „Прозрачност без граници” в Разградска област. По време на тренинга на наблюдателите той обяснява колко е важно да се спазват всички принципи на обективността и да се използват всичките права, който законът дава на наблюдателите. „Едно от опасенията е, че много бюлетини ще бъдат обявени за недействителни – комисията няма да е добре подготвена или умишлено ще го направи. Затова, когато присъстваме на броенето, трябва да сме концентрирани”, казва Милков на хората, които ще наблюдават изборният ден в Разградска област. Милков е бил наблюдател в Камбоджа, Египет и други страни от света, където тепърва стъпва демокрацията. „Много често ромите пазаруват на вересия от кварталните магазини. Често си дават и личните карти на магазинерите. Преди изборите политиците отиват в махалите и купуват личните карти на ромите от магазинерите, като им плащат сметките. Ромите се принуждават да гласуват за политическата сила, която им е купила личните карти. За да се уверят, че е гласувано за тях, кварталните лидери на дадените партии дават телефон с камера на гласоподавателя, преди да влезе в секцията. След като зачеркне номера на определената партия, той снима бюлетина. За да си получи личната карта, гласоподавателят показва снимка. Представителят на партията изтрива снимката и дава телефона на следващия гласоподавател, чиято лична карта държи”, споделя схемата за купуване на ромски гласове Райна Джипова, която също е наблюдател от „Прозрачност без граници”. Райна е на 23 г. Завършила е висшето си образование във Великобритания. Споделя, че запалена по демократичната идея още като малка, затова следи и държи за спазването на демократичните принципи в България. „Обикновено в нашия регион доминиращата роля има ДПС, защото голяма част от хората са мюсюлмани или турци. В една от избирателните секции ДПС обикновена взима 100% от гласовете. На последните избори в тази секция имаше няколко гласа за друга партия. Членовете на партията издирваха тези гласоподаватели. Най-вероятно да ги питат защо са гласували за друга партия. В по-големите турско-говорящи райони ДПС успешна прилага манипулационна политика на страха. Плаши хората, че може да се повтори възродителният процес от 1989 г. със смяната на имената, или че някой може да им застраши живота. Те се опитват да създадат етнически електорат на базата на общ език и религия. Във всеки град ДПС има различна политика”, казва 23-годишната Райна. Нейният колега Георги Милков твърди, че Европейската Комисия (ЕК) също не е независима. „Председателят на ЕК ще се кандидатира отново за поста. За целта му е нужна подкрепата на българския премиер. Ако той направи обективна оценка за състоянието на страната ни, знае че няма да получи гласа на министър-председателя ни”, аргументира твърдението си Милков.

„Една или две партии взимат гласове в село Каменар. Турците си знаят правата и идеалите. Затова гласуват за ДПС”, казва кметът на село Каменар, Разградско Ахмед Салимов. Той сподели, че е доволен от партията и от правителството, но въпреки това се оплака, че безработицата в селото е над 90% сред 750 жители.

Райна Джипова в изборния ден обиколи с личния си автомобил голяма част от избирателните секции. „Основните нарушения, за които сигнализирам, са говорене на турски език в секциите, което законът забранява. Събирането пред секциите също е забранено. Когато получа сигнал от колегите за купуване на гласове, се опитвам да бъда в населеното място”, казва Райна. „Дано след тези избори се случи нещо по-приятно и положително в България. Всички млади хора мечтаем”, категорична е Джипова.

Коментари

Популярни публикации