Предизборно: Мъртво тяло, жива пенсия и концентрация на власт

Прибирах се с автобуса. Станах случаен слушател на разговора между възрастна селска жена и шофьора на автобуса. "Той живееше с майка си. Майка му беше възрастна - над 65. В началото на миналата зима тя спря да излиза от къща си. Синът й обясняваше, че я болят краката и не може да се разхожда. Затова предпочитала да си стои вкъщи. Това продължило почти цяла зима. Най-накрая кметът на с. Суха река се решил да попита сина й каква е това тежко състояние на майката му, че вече дори не можели да й видят лицето. Синът отговорил, че майка му праща поздрави на кмета. Възрастната жена е била пенсионерка. Получавала близо 90 лв всеки месец. Двамата със сина си се прехранвали с помощта на тези пари. Зимата почти преминала. Кметът решил на своя глава да отиде да я види тая жена. Все пак селото е малко. Познават се лично, а и я уважавал. Отишъл до дома им. Синът й го нямал. Врата била залостена и заключена. Обадил се той на местния полицай. Дошъл ченгето и разбило вратата. Влезли те по навътре в къщата. Обаче по едно време ги ударила една страшна миризма на леш. Влезли по-навътре. И какво да видят. Жената е била завързана. Починала е. Мишките са довършвали трупа й. Намерили сина й и го разпитали. Той отговорил, че майка му е починала в началото на зимата, но за да получава пенсията й, поддържал версията, че е жива и я болят краката. Синът на възрастната баба е на близо 40. Неженен. Полицаите са го пуснали след разпита, без да му повдигнат някакво обвинение." Това сподели възрастната пътничка. Шофьорът се възмути. Аз също. И двамата твърдях, че това е заради финансовата криза, че нямало какво да правят хората и затова постъпвали така примитивно.

Аз не съм съгласен с тях. Не съм съгласен, че това е в резултата на финансовата криза. По-скоро това е в резултата на самозабравилите се политици. Гледам предизборни "дебати" през ден. Не вярвам на сетивата си, че тия кандидат-депутати са толкова жалки. Няма да споменавам имена. Не искам, защото във всяка партия има мръсници. Но най-жалкото от всички е, че хората се подават на мисленето им. "Турцизация било, циганизация било, корупция било, не знам какво си било...". Тия хора трябва да се спрат да говорят против действия и дела, от които са били неминуема част.

Срамота е. Онзи ден слушам как ходжата пее, че в еди колко си часа има събрание. Вечерта в платения репортаж виждам как кандидат-депутат целува ръката на поп, а той се усмихва доволно. И религиите ни се намазаха с политически... Язък. Толкова ли ни е религиозния морал, че да продаваме за 5 или 10 лв религиозните си правила и норми.

И не на последно място ще се спра на култовата реплика, която се върти от няколко дни в устите и ушите на всички ни - "Властта е концентрирана...". Аз пък твърдя, че с правото си на избор ние концентрираме власт във всеки човек. Така, че на 5 юли внимавайте в кого ще концентрирате властта. Много внимавайте, за да не съжалявате. Гласувайте!

П. П. Снимка: в. "Дневник".

Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации